Преди старта на академичната година 3000 са незаетите места във

...
Преди старта на академичната година 3000 са незаетите места във
Коментари Харесай

Търсят се студенти, има 3 000 свободни места

 Преди старта на академичната година 3000 са незаетите места във ВУЗ-овете. Най-много са свободните места в СУ " Св. Климент Охридски ", където са оповестени 1200 свободни места за приема с държавна поръчка и платено образование.

" Основната причина е погрешно обмисляне, когато се разпределят местата. През юни са получили тапия някъде към 42 000 зрелостници, а свободните места са към 50 000. Съвсем естествено е тези 10 000 места да няма кой да ги заеме ", сподели шефът на 119-о ОУ Диан Стаматов.

" Огромният брой фрагменти, които са решили да изоставен страната, е огромен проблем. Друг фактор е това, че още в гимназиите българските висши учебни заведения за жалост не са доста разпознаваеми ", сподели пред Bulgaria ON AIR ръководителят на студентския съвет към Софийския университет Лидия Даскалова.

Диан Стаматов сподели още, че нашите учебни заведения би трябвало да се трансформират неотложно, тъй като всяка минала година губят своята конкурентно дарба. В София пък нямало никаква рекламна активност.

" Реформата във висшето обучение приключи с тяхната автономност. Оттам нататък всичко се оставя на очакване - да дойдат студентите, да са добре готови.

Реформата в образователните стратегии е извънредно изостанала и това е образец за липса на конкурентоспособност в европейския параметър, а и освен. Просто би трябвало да се разсънят от тази дълга заспалост, в която са влезнали университетските среди ", добави разяснява той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР