Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото

...
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото
Коментари Харесай

Йога – цялост на ум, дух и тяло

Преди си мислех, че да си йога, значи само тялото ти да заема налудничави и неестествени положения, като че ли всичките ти кости са направени от каучук. Оказа се, че нямам никаква визия, какво в действителност е йога и взех решение да проуча нещата, преди да се заема съществено.

Йога е най-старата система за самоусъвършенстване, позната на хората. Започва да се развива в Индия преди повече от 5000 години и е плод на задълбочени духовни и физически практики, чиято цел е една – да укрепи тялото, да почисти мозъка и да извиси душата до обединение с Вселената. Самата дума „ йога ” идва от санскритска дума за „ свързвам, свързвам ”. Наред с духовната си основа, тя предлага на практика извършения за релаксация и освобождение на отрицателната сила, както и техники за противоположното – изостряне на мозъка, концентрацията и вниманието. Ако и вие не обичате да спортувате, сходно на мен, или нямате време, елементарно ще бъдете привлечени от йога.

Етапите, които всеки, съществено занимаващ се с йога, би трябвало да премине са:
Яма – това е образование в нравствени добродетели, обърнати към близките – обич, почтеност, благотворителност.
Нияма – това са самодисциплиниращите добродетели, обърнати към самия себе си – самодисциплина, блян към самоусъвършенстване, непорочност, доволство, невзискателност в мислитe и дейностите.
Асана – това са физическите извършения, които укрепват тялото, учат на баланс и централизация, само че влияят и на душeвността.
Пранаяма – дихателна техника, способи на вярно дишане.
Пратяхара – умения за отделяне на съзнанието от тялото.
Дхарана – умения за съсредоточаване на мисълта.
Самадхи – това е божественото прояснение, което е задачата на йога.

Тези осем стадия се насочват в три насоки – тяло (Асана, Пранаяма и Пратяхара), разум (Дхарана, Дхиана и Самадхи), душа (Яма и Нияма)

До къде да се задълбочавате е ваш избор, само че има някои понятия, които са неделима част практическата страна на йога:

Асаните, с които множеството хора свързват йога, са избрани физически пози, които целят: реализиране на еластичност, мощ, равновесие. Чрез характерното разпъване, се „ масажират ” и подтикват чакрите. Комбинират се поемане и издишване при заемането на поредните позиции. Има разнообразни асани с друга устременост: физическа, умствена, енергийна, психологична, съгласно откриватели на йогата общия им прочут брой е над 8 000 000. Те би трябвало да се сортират и комбинират за разнообразни цели, а не да се вършат случайно. Характерно за йогиските асани, за разлика от елементарните физически извършения е, че при асаните има разпъване, а не редуциране на мускулите. Това пречи да се отделя млечната киселина, която пък е провинен за мускулната тресчица и умората след физическа интензивност. Това е, което прави йогата толкоз скъпа измежду нейните фенове – след нея не се усеща отмалялост, а в противен случай, жизненост и сила.

Да се занимаваш с йога, значи и да владееш пранаяма, техника за дихателни извършения. Прана е виталната сила, която изпълва всички живи същества, галактически мирис, който минава през телата ни чрез дишането. Пранаяма е изкуството по този начин да дишаш, че да използваш цялостните благоприятни условия на дробовете, да стимулираш чакрите си и да позволиш на галактическата витална сила да минава през теб. Така се „ отмива ” отрицателната и са дава път на чистата, позитивна сила да те зареди.

Медитацията е значителен миг от йога, само че тя е за по-напреднали. Ако сте си правили асаните или просто умеете да се отпускате, да откъсвате съзнанието си и да го оставяте да блуждае свободно, то към този момент сте подготвени да медитирате. Медитацията сама по себе си не е единствено част от йога, тя участва в доста други религиозни системи – като будизма, дзен будизма. Тя може да се реализира посредством мантри, поклащания, даже отскачане и пеене. Само посредством медитация съзнанието е готово да се освободи и да се извиси.

Йогата има толкоз всепризнати изгоди, че става извънредно известна и съвременна, даже. Вече постоянно се срещат школи за йога за бременни дами. Там се натъртва на олекотени асани, укрепващи обичайно слабите места на бременните дами – кръста, гръбнака, таза, стъпалата. Гъвкавостта, владеенето на мускулатурата, които се реализират с йога е потребна за моментът на раждането и възобновяване.

Ако на пръв взор ви наподобява елементарно заемането на пози и задържането им, то с малко процедура ще установите, че това въобще не е по този начин. Затова, в случай че сте начинаещи, не се заемайте с йога независимо, а се запишете при професионален преподавател. Само по този начин се извършват верните комбинации, поправят се неверните осъществявания, които водят до натоварване и болежка. Съществуват групи по йога за майки с бебета,, за хора в преклонна възраст. Всички те натъртват на физическите изгоди от йогата за мускулатурата, костната, дихателната и сърдечната системи.

Правенето на асани е като първото ходило по един дълъг път. Дали ще поемете по него е персонален избор, само че ето какво споделя един прославен йога- преподавател, Свами Сатянанда Сарасвати: " Още от древността йога принадлежи на човечеството. Това е най-ценното богатство, притежавано от хората. Човешката персона се състои от три съществени съставния елемент: тяло, разум и душа. Да владеем тялото си, да направляваме мозъка си, да бъдем отдадени в огромните загадки на душата и да достигнем до равновесие на тези три равнища на съществуването - физическо, умствено и духовно - това е йога. ”
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР