Преди шест години, в началото на 2013-а, уебсайтът Bitcoin.org поискал

...
Преди шест години, в началото на 2013-а, уебсайтът Bitcoin.org поискал
Коментари Харесай

Виртуалните пари не стават за цифрово злато

Преди шест години, при започване на 2013-а, уебсайтът Bitcoin.org изискал от потребителите си да изберат лозунг на прохождащата виртуална валута. Победител бил "Магически Интернет пари ", а "подгласници " на лозунга били "В крипто имаме вяра! " и "Поискахте смяна, даваме ви монети! ". Накрая обаче синоним на преобладаващата цифрова валута станал осмото определение в класацията: "Цифрово злато ". И се оказало, че то е съществено затруднение, когато става въпрос да се реализира крайната цел - електронна система за директни разплащания сред контрагентите, показана от мистериозния й основател Сатоши Накамото в края на 2008-а.

Космическият растеж на цената на Bitcoin и смайващият обсег на съмненията й през последвалите години трансфораха цифровите монети по-скоро в любимци на спекулантите в сравнение с в средство за покупка и продажба на артикули и услуги. Междувременно, голям брой покровители на криптовалутата - от вложителят милиардер Майкъл Новограц до близнаците Тайлър и Камерън Уинкълвос, поучаваха всички да "държат " монетите, тъй като те щели да се трансфорат в цифрово средство за запазване на цената, сходно на златото.

Ръстът на размера на разплащанията в Bitcoin се е забавил до 3% през 2019-а против 15% през 2018-а, - по данни на компанията за обработка на криптотранзакции CoinGate. Делът й от общото количество крипторазплащания също върви надолу - от 98% през предходната година до 90% през тази, до момента в който съперниците й - Ethereum, Litecoin и XRP, са "завзели " по-големи пазарни пространства. На платформата CoinPayments присъединяване на Bitcoin в платежните транзакции е слязло от 80% през 2018-а на 60% в последните дни.

Същевременно голям брой анализатори оспорват внушението, че Bitcoin е цифровият еквивалент на златото, което в множеството случаи служи за обезпечаване против неустойчивост от всевъзможен темперамент, което е разбираемо след многовековната му приложимост като мярка за положение - и на крале, и на просяци. Според професора по стопанска система от университета в Принстън Маркъс Брунермайер, "Bitcoin не е положително средство за запазване на стойност, поради високия обсег на съмненията на цените ". Ученият прибавя, че "то може да е добър вид за обмяна за характерни интервенции ", да вземем за пример - за заобикаляне на финансовия надзор тук-там като Китай.

Освен внезапните промени, Bitcoin не се основава и на никакъв физически притежател или на приложимост, каквато е приложението на златото за индустриални цели. От теоретична позиция пък никой не знае какво ще е "поведението " на цифровата монета в изискванията на криза.

Джон Грифин - професор по финанси в Тексаския университет в Остин, който е изучавал операциите на криптопазара, разяснява, че "златото покачва котировките си при стопански спад, тъй като се е утвърдило като авариен актив, като осигурителен инструмент и устойчиво средство за запазване на стойност ". Защото "историческият опит демонстрира, че прекомерните спекулации и измами се случват в интервали на напредък, а кражбите се разкриват при пазарен колапс ".

Някои специалисти настояват, че Bitcoin са средство за запазване на цената тъй като са отвън обсега на контрола на страната. Това не е напълно правилно, тъй като ред държавни управления, в това число и на Съединените щати, са арестували много престъпно проявени лица по съмнение, че наблюдават транзакции в криптовалутата. Някои държавни организации пък сега са основали свои възли, с цел да държат под око мрежовите интервенции.

Потребителите също не са склонни да окачествят Bitcoin като цифрово злато. Само 28% от участниците в извършена наскоро анкета на холандската "Ай Ен Джи груп " са дали отговор, че виртуалните валути са капиталовото бъдеще против 32% през 2018-а.

Или, както обобщава Гил Лурия - директорски шеф на компанията за финансови услуги DA Davidson & Cо., "Bitcoin са разнообразни неща за другите хора " и "тъй като нито една самостоятелна конструкция не управлява монетата, тя е отворена за всичките тези тълкования и използва ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР