Преди седмица в зала 1 на НДК две министерства -

...
Преди седмица в зала 1 на НДК две министерства -
Коментари Харесай

За всяко дете - STEM център

Преди седмица в зала 1 на НДК две министерства - общественото и просветителното - събраха шефове и учители от цялата страна. Подобно огромно мероприятие не бяхме виждали от Националния събор на учителите по времето на Меглена Кунева. Някой знае ли какво стана с този събор? Но да не се отклоняваме.

Причината за тази всеобща демонстрация бе даването на насоки за " реализацията на концепциите за рационализация на учебната среща по Националния проект за възобновяване и резистентност ".

Служебният министър на просветата Сашо Пенов с самоувереност разгласи просветителния приоритет - създаване на STEM центрове в учебните заведения. Цел, за която по Плана са заделени 576 151 100 лева Иначе казано над половин милиард.

Пенов очерта и крайната цел:

" STEM кабинети може да има във всяко общинско или държавно учебно заведение, без значение в кое обитаемо място е то. Така всяко дете ще има опция да учи в среда с съвременно съоръжение, да се допре и да работи с бързо разрастващите се технологии. "

По думите на министъра с новаторските кабинети ще бъдат оборудвани всички учебни заведения, даже в най-малките обитаеми места, в случай че ще да имат и 10 възпитаници.

Какво съставляват въпросните STEM кабинети или центрове?

Това е новият шлагер в образованието. В превод STEM (Science - Technology - Engineering - Mathematics) е образование, което е фокусирано върху науката, технологиите, инженерството и математиката.

Освен STEM има и STEAM центрове, които включват в абревиатурата си и А (Arts) - изкуства, дизайн. Иначе казано това е образование, което сплотява " интердисциплинарен и прибавен метод ".

Вместо да се преподават четирите дисциплини като обособени, системата ги интегрира в една, основана на действително приложение. Целта е да се сътвори смесена образователна среда, която да дава познания по какъв начин научният способ може да бъде прибавен в всекидневието.

Във възторжените анонси за новата система на образование ще прочетете, че в STEM кабинетите или центровете учениците ще вземат присъединяване в опити, ще ги предизвикват да споделят концепциите си, ще вършат групови планове, " ориентирани към опознаване на света към тях ".

За да разпрострат капацитета си, учениците ще могат да употребяват STEM артикули - това към този момент е цяла промишленост, която предлага органайзери, просветителни комплекти, микроскопи - въобще всевъзможни софтуерни джаджи, които учебните заведения ще могат да си закупят.

Като краен резултат учениците ще развият креативно мислене, ще могат да вършат критически разбор, ще се научат да работят в екип, да демонстрират самодейност, дори да поддържат връзка между тях и, несъмнено, да получат сносна математическа просветеност поради провокациите на бъдещето.

Както споделя служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров - " Обединявайки просвета, технологии, инженерство и математика, STEM образованието дава на учениците задълбочено познание за света. "

Един тип у децата ще се възпламени искрата да изследват, опитват. А като усвоят " разнообразните принадлежности за разбор " ще се приготвят за специалностите на бъдещето.

Подобен възторг не е имало от времето на ТНТМ-тата (клубове за техническо и научно творчество за младежта) или от въвеждането на " дуалното обучение ". Все с мисъл за бъдещето и подготовката на фрагменти, които да го градят.

Как ще наподобяват използването на STEM в учебните заведения?

Вече има основани пилотни STEM стаи в няколко учебни заведения, не е мъчно и да си го представим. Естествено, всичко е цифрово, изнасят се видеоуроци и презентаации, ситуацията е разчупена - стаите са като зали на Google - цветни, да предизвикат въображението. Няма ги общоприетите чинове, основана е по-скоро среда за непринудени диалози по някакъв новаторски план. Тук-там се виждат микроскопи или макети, учителят е внедрен измежду учениците, а не обтегнат пред катедрата.

Ако се разровите из интернет, ще видите, че към този момент има основани уеб сайтове, в което се изяснява по какъв начин да се сътвори подобен новаторски кабинет, даже какво може да е предмет на работа в него. Като съществена цел е изведена концепцията учениците да основават свои лични планове, а учителите да имат единствено консултантски функционалности.

Ще кажете - какво неприятно?! Ами нищо, като се изключи че ще се осъществя у нас. Има половин милиард за харчене. Пари, които съгласно поръчката на властта ще стигнат до всяко дете в страната. Както детските площадки, стадионите, фонтаните в опустели села, в които не са се раждали деца от десетилетия. И те са по планове и там са харчени държавни пари. Не всичките несъмнено, с цел да има и за тези, които са ги отпуснали.

Българското обучение има някои по-належащи задания - да обезпечи еднакъв достъп до обучение като върне част от учениците си в клас, да предложи съответно образователно наличие, да реши проблемите с експанзията в учебните заведения. Те очевидно ще се извършват паралелно с новата софтуерна цел.

Освен това STEM центровете ще бъдат ръководени от учители, които не са готови за подобен вид преподаване - информация педагогическите факултети на университетите, които никак не са STEM.

Вярно е, че след време днешните първокласници ще имат специалности, които през днешния ден още не съществуват (както автентично се изрази един от министрите), само че хората, които през днешния ден ще харчат милионите надалеч не са визионери.

Накрая една история отпреди 10-15 години. По някакъв план, обвързван с интеграцията на малцинствата, група публицисти са заведени в село в Пловдивско на открит урок.

Училището, което има евентуално към 50-60 деца, ромчета, наподобява в действителност спретнато, има дори баскетболно игрище, и тенис корт. Игрището и кортът стоят празни, евентуално тъй като във въпросния ден няма часове по физическа просвета.

Гостите са въведени в класна стая с интерактивна дъска, на бюрото на учителката чака реда си преносим компютър.

Децата са изкъпани и сресани, преподавателката е млада - знае по какъв начин да работи с компютър бързо и без сривове. Вероятно добре тренирани, децата вземат присъединяване, работят с новаторската дъска, часът върви добре.

Журналистите са впечатлени, децата радостни, че някой е пристигнал на посетители и е разнообразил монотонното им всекидневие. Часът свършва и гостите са поканени в учителската стая да се почерпят. Там е подредена богата маса с каквито се сетите хапки, пастички, петифури и други кулинарни хубости.

Журналистите бързат да разпитат по какъв начин са реализирани тези впечатляващи резултати и по някое време се чува звук, който става все по-силен. Обръщайки се към врата на стаята, виждат събрани вкупом деца, които оживено си приказват и сочат с пръст масата. Докато гостите сконфузено се споглеждат, една от учителките изяснява:
- Не обръщайте внимание, за пръв път виждат кетъринг.
И затваря вратата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР