Преди седмица Светият синод на БПЦ избра за свои официален

...
Преди седмица Светият синод на БПЦ избра за свои официален
Коментари Харесай

Митрополит Киприан: Все още няма официални позиции от всички православни църкви за МПЦ



Преди седмица Светият синод на БПЦ избра за свои формален представител старозагорския митрополит Киприан . В края на ноември пък той оглави архиерейската комисия за договаряния с Македонската православна черква.

На въпрос дали има намерение да възвърне тогавашния комитет „ Св. Йоан Милостиви “, основан от първия старозагорски митрополит Методий, който е помагал другите деятелности на владиката с пари, хрумвания и труд, митрополит Киприан отговори: Първата основа задача на нас, православните християни, е спасението на нашите души, т.е. да бъдем в храма, да имаме смирение, примирение, самообладание, да одобряваме светото причестяване, всичко друго е на втори проект. Социалното дело на църквата е нещо, което е отговорно и значимо, само че с цел да можем да имаме и обществена активност първо би трябвало да имаме православните християни, които са в храма, първо да им дадем духовната храна, а по-късно физическата.

Той заяви, че се планува да бъде основан Музей на старозагорските митрополити.

По мотив на 180-годишнината от рождението на митрополит Методий, той сподели: Имаме виждане към този момент по какъв начин да мине честването, тъй че в скоро време ще имаме стратегия.

По отношение на позицията на Светия синод на Гърция, в която се афишира, че не приема БПЦ да се намесва в юрисдикцията на Сръбската и да поема ролята на черква –майка за Македонската православна черква (МПЦ), митрополит Киприан сподели: Много деликатно би трябвало да се работи по тази тематика с терминологията. Решението на непрекъснатия Свети синод на ГПЦ е, че показва безпокойство от обстоятелството за намесата на БПЦ. Не значи, че те отхвърлят това, което БПЦ прави, а се безпокоят да не се получи неподходящо развиване на събитията. От другите православни църкви към момента няма позиции.

Моята задача при визитата ми в Истанбул на 27 декември е да обновя Желязната черква, уточни още той.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР