Преди седмица стана ясно, че е решено площад в центъра

...
Преди седмица стана ясно, че е решено площад в центъра
Коментари Харесай

Станка Желева за ФАКТИ: Баща ми искаше да напише книга за предателската политика на БСП

Преди седмица стана ясно, че е решено площад в центъра на София да носи името на доктор Желю Желев - първият либерален определен президент на България. Площадът обгръща пространството сред ул. " Московска ", пл. " Княз Александър I " и постройката на Народното събрание. За да разяснява тази вест посетител на Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ бе дъщерята на доктор Желю Желев - Станка Желева.

" Искам първо да благодаря на всички хора, които направиха това допустимо. Аз съзнателно не участвах във всички тези начинания, тъй като въпреки всичко аз съм му щерка. Всяка щерка обича татко си и въпреки всичко за мен татко ми е нещо напълно друго. Всяко дете може би ще желае някой площад или улица да носи името на родителите му. Но тук не приказваме просто за един татко, а приказваме за един общественик, за един политик, за един човек, който съгласно мен е направил доста за България и точно не аз, а хората, които правят оценка това, което е направил, би трябвало да бъдат движещата мощ в цялата тази самодейност. И по този начин и стана ", стартира Станка Желева.

" Много хора участваха. Искам да кажа, че това стана и с помощта на Столична община, която много интензивно се включи в организирането на всичко това, като намирането на уместно място. Много се веселя, че най-сетне ще има един прелестен площад в центъра на София с името на моя татко ", добави тя.

В диалога с Лили Маринкова, Станка Желева, която е художник, приказва и за прехода в България:

" Времената бяха в действителност доста комплицирани, доста сложни, началото на прехода беше извънредно мъчно заради обстоятелството, че се случваше нещо изцяло ново, изцяло непознато, хората още бях в смут, опасява се от системата, от цялото машина на принуждение, на гонения на цялата комунистическа машина и в действителност си беше самобитна смелост да участваш и да взимаш страна в такива моменти. Даже и до през днешния ден хората са травмирани от всичко това и този боязън, насаден надълбоко в душите на няколко генерации. При по-младите може би не толкоз, само че казусът е, че хората не обичат да приказват за този интервал. Много малко се приказва за това какво се е случило в България, доста малко се приказва за това, което е направил татко ми също. Някак си желаеме да забравим това, което се е случило (б.р. комунистическия период), като някакъв позор, че толкоз време сме били в тази комунистическа машина и, за жалост, незабавно по-късно по време на измененията всички тези силови и политически комунистически организации и хора съумяха да се включат и да заемат доста значими места в целия политически живот. И до през днешния ден тяхната сянка и воля доста мощно се вижда в решенията в политическия живот в България ".

" Баща ми не беше типичният политик, татко ми беше човек на концепциите, човек с извънредно огромна визия. Той се интересуваше от политика, само че не беше същински политик, за жалост. Много хора се възползваха от това, че той беше един извънредно добър човек, набожен в положителното, в положителното в хората, дори бих споделила ненапълно надълбоко доверчив. А също по този начин и доста хора се отдръпнаха, те не желаеха да вземат участие във всичко това, тъй като в един миг си дадоха сметка какъв брой мръсна работа е политиката. Но тук към този момент се желае и кураж, всеки преценя за себе си дали желае да взе участие или не. За татко ми беше нещо като идея, като дълг ", описа дъщерята на доктор Желю Желев.

" Основното нещо, което той до последния си мирис извънредно доста искаше да реализира, беше да напише една книга, с която най-сетне на Българска социалистическа партия да им се изиска отговорност за цялата предателска политика, която са водили от самото си основаване, обслужвайки непознати национални ползи. Като споделям непознати национални ползи, кулминационна точка в цялата тази поредност от национални изменничества е гласуването България да стане 16-та република. Има документи, цялото Централен комитет са дали своят вот, има имената на хора, чиито деца в днешно време са политици. Това са просто едни национални предатели. За страдание това продължава. Тази партия обичайно продължава да работи за съветските политически и стопански ползи. Във всеки един смисъл. Как е допустимо, да вземем за пример, да не можем да махнем Паметника на руската войска в центъра на София, който е един срам? Това са хората, които са окупирали една самостоятелна страна, наложили са един терористичен режим, който е избил хиляди хора, направлявал е напълно тази страна. Как е допустимо това да не може да се махне? Това е непозната окупаторска войска ", изрази възмущението си Станка Желева.

Тя разкри, че има концепция да се направи филм за измените на БКП/БСП, само че от няколко места са им споделили, че по-скоро ще им дадат пари, с цел да не се случи този филм.

Желева разяснява и налагането на Бойко Борисов на политическата сцена като някакъв самобитен двойник на Тодор Живков. Тя изрази мнение, че представителите на останалите партии в Народното събрание не се разграничават изключително от Борисов. " Според мен всичко това се дължи на една доста целенасочена чалгизация във всяко едно отношение на българското общество. Говорим за политика, приказваме за просвета, всичко. В момента, както виждате, има една голяма замяна на полезностите. В момента елитът на България не са българските интелектуалци, а са чалга певици, мутри, манекенки, футболисти. Това се стартира като един хайлайф на България. Музиката, която най-вече се слуша и популяризира, това е чалгата. Просто има една такава целенасочена политика за опростачване на българина ", сподели художничката Станка Желева.

По отношение на Коронавирус рецесията, тя изрази мнение, че учебните заведения в България не е трябвало да се затварят и даде Франция за образец в това отношение.

" България няма културни цели, в България културата е последното нещо, за което някой мисли. Виждате, че в сегашната предизборна акция безусловно никой не загатва думата " просвета ". За просвета не се приказва и никой не се интересува от просвета. Министерството на културата би трябвало да бъде закрито, тъй като в него са едни мишоци, които безусловно живеят в предишния век, те си мислят, че са още в комунизма. Имала съм среща един път в Министерство на културата, където една дама на напреднала възраст ми сподели, че е сменила 22-ма министри на културата, в този момент още един... " Мен не могат да ме сменят " ". Не става дума за полемика, а за една написана ясна тактика с цели, тъй като България има голям капацитет. Има доста културни хора, имаме доста огромни благоприятни условия, само че има и едно политическо отвращение, или може би това се дължи на ниската просвета на самите политици, които изобщо не се интересуват от просвета ", съобщи още Станка Желева, а по-късно добави, че страната не оказва никаква поддръжка на културните дейци.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР