Преди седмица SpaceX спечели търг на стойност 130 млн. долара

...
Преди седмица SpaceX спечели търг на стойност 130 млн. долара
Коментари Харесай

Първи частен космодрум

Преди седмица SpaceX завоюва търг на стойност 130 млн. $ за потребностите американските Военно-въздушни сили. " Пентагонът " за повторно избра галактическия " Голиат " Falcon Heavy, с цел да изведе своя екипировка в орбита през есента на 2020 година

© Капитал

- Новите уреди ще са нужни поради по-високата периодичност на полетите с ракети за многократна приложимост.

- Скоро Мъск ще се нуждае от огромни хангари за депозиране на Falcon 9 Block 5.

- SpaceX ще построи 100-метрова контролна кула, наподобяваща оборудване от " Война на световете ". Още по тематиката
SpaceX " под налягане "

NASA няма да признае първия полет на Falcon 9 Block 5 при узаконяването на ракетата за полети с астронавти в Космоса
27 май 2018
Какво следва от изстрелването на " пътническата " ракета на SpaceX

Falcon 9 Block 5 трагично ще снижи себестойността на галактическите полети през идващите три години
16 май 2018
SpaceX постави основите на световна сателитна мрежа

Космическата компания на Илън Мъск изстреля първите си два тестови интернет-спътника. Ще ги последват още 4425
22 фев 2018
Полетът на Falcon Heavy онлайн (обновена)

SpaceX изстреля най-мощната съществуваща галактическа ракета, приземи две от трите ядра от първата й степен и изпрати колата на Мъск оттатък орбитата на Марс.
7 фев 2018 Космическите компании SpaceX и Blue Origin са подали заявки да изградят лични съоръжения за изстрелване и поддръжка на ракети в границите на галактическия център " Кенеди " (KSC) във Флорида. Това излиза наяве от чернова на отчет за оценка на въздействието върху околната среда, създаден от корпорацията на милиардера Илън Мъск и щатската галактическа организация NASA. Плановете за допускане на частни компании в " звездното градче " на Съединени американски щати датират още от началото на десетилетието, когато завършва програмата Space Shuttle. " В графика на галактическия център " Кенеди " попадат над наши 70 задачи за държавни организации и частни клиенти както от Съединени американски щати, по този начин и от други страни, на стойност над 10 милиарда $ ", аргументират потребността от уголемение SpaceX и NASA.

Проектите за частни уреди в KSC имат зелена светлина и от щатската администрация на Флорида, която идната седмица се събира в Тампа, с цел да утвърди 18 млн. $ обществено финансиране за двете галактически компании. SpaceX от своя страна дава обещание да вложи 15 млн. $ лични средства, а Blue Origin на милиардера и притежател на Amazon Джеф Безос – двойно повече. Безос също по този начин твърди, че към този момент е вложил над 200 млн. $ в нова ракетна фабрика край стартови площадки 11 и 36 в Кейп Канавърал, която е пред довеждане докрай и където би трябвало да бъде съединена бъдещата платформа за извеждане в орбита New Glenn, чиято премиера е планувана за 2020 година

Новите уреди в галактическия център " Кенеди " ще са нужни, с цел да обслужват все по-високата периодичност на полетите с частни ракети за многократна приложимост. Въпросът е изключително неотложен след тазгодишната сполучлива премиера на Falcon 9 Block 5, теоретично способна да извърши два поредни полета в границите на 24 часа. От идващия месец нататък SpaceX ще премине напълно към потреблението на този нов вид ракети, предопределени да правят няколко десетки полета (дори над 100), преди да бъдат пенсионирани. Според изказванията на Илън Мъск компанията му възнамерява да сглоби сред 30 и 50 бройки. И тук напълно разумно поражда въпросът къде да бъдат складирани всички тези Falcon 9 в очакване на идващия им пуск...



Новият дом на ракетите

Точно по тази причина SpaceX възнамерява да построи нов хангар с повърхност от над 12 хиляди квадратни метра, в който да съхранява и приготвя за полет своите ракети за многократна приложимост и пилотирани капсули Dragon. Освен него компанията планува да построи в KSC съоръжения за обслужване и ремонт с повърхност от 26 000 квадратни метра, както и футуристична нова контролна кула, която ще се издига на над 100 метра височина и образно ще прилича бойните машини - триподи на марсианците от фантастичния разказ на Хърбърт Уелс " Война на световете ". С оглед на множеството излитания и кацания на кораби-дронове в Атлантическия океан компанията на Мъск също по този начин планува да наеме още нови уреди на пристанището Порт Канавърал. SpaceX възнамерява също по този начин да построи и така наречен Ракетна градина, където посетителите на центъра " Кенеди " ще могат да видят онлайн и да пипнат пенсионираните галактически апарати на компанията.

" По приблизителни оценки на SpaceX може да чакаме към 10 изстрелвания на Falcon Heavy на година и 54 за единични Falcon 9 ", се споделя в черновата на отчета за създаване на частния космодрум. По принцип въпросните цифри са маркирани като дълготрайна цел, само че би трябвало да се има поради, че даже през тази година SpaceX евентуално ще успее да усили броя на полетите си с към 50% по отношение на предходната, когато извърши 18 сполучливи изстрелвания. През околните месеци също по този начин би трябвало да стартират тестовите и вероятно действителните полети на тяхната пилотирана капсула Crew Dragon. Сертифицирането й от NASA ще ознаменува завръщането на американските астронавти в орбита на борда на американски галактически кораби.

През идната година следва да стартират и личните полети на SpaceX по линия на плана Starlink за създаване световна сателитна мрежа, осигуряваща високоскоростен интернет. Фирмата възнамерява да изведе в ниска орбита величествен рой от към 4000 свои информационни спътници. В този подтекст ракетният й потенциал няма по какъв начин да остане неизползван, даже и да няма задоволително външни клиенти, склонни да платят сред 50 и 60 млн. $ за изпращане на свои товари в орбита. И когато всичко това стане действителност след 2-3 години, новите наземни уреди в галактическия център " Кенеди " евентуално ще са подготвени и ще могат да показват целия си капацитет.

Все по-големи и все по-мощни

През миналата седмица също по този начин стана ясно, че SpaceX печели търг на стойност 130 млн. $ за потребностите на американските Военновъздушни сили, които за повторно избраха галактическия " Голиат " Falcon Heavy, с цел да изведат своя екипировка в орбита през есента на 2020 година Държавната поръчка е самопризнание, че демонстрираната преди по-малко от половин година технология има капацитет за пазарна реализация. Това е третият публично доказан пуск на " тежката ракета " на SpaceX след премиерния й полет през февруари, изпратил към Марс персоналния електрически автомобил на Илън Мъск. Другите два доказани полета на Falcon Heavy са един за потребностите на щатските Военновъздушни сили през есента на тази година и един по поръчка на Саудитска Арабия, която желае да изведе в орбита своя информационен сателит Arabsat.



И въпреки обещанието за 10 полета с тежката ракета все още да звучат по-скоро оптимистично, по всичко проличава, че ползата към опциите й пораства. Falcon Heavy е способна да изведе оптимален товар от 64 тона в ниска орбита или да изпрати до 16 тона на Марс, което я прави най-мощната настояща ракета сега без аналог при съперниците. А когато капацитетът за неведнъж потребление на ядрата от вида Block 5 стартира да се оползотворява, сегашната цена за един полет с Falcon Heavy (в размер на 90 млн. долара) последователно ще стартира да спада, отваряйки космоса за нови и нови бизнеси. И тогава обещанието на SpaceX да изстрелва, жестоко казано, по една ракета седмично от KSC, може да се окаже не чак толкоз пресилено и фантастично.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР