Преди седмица премиерът Кирил Петков отиде на разпит в прокуратурата,

...
Преди седмица премиерът Кирил Петков отиде на разпит в прокуратурата,
Коментари Харесай

Димитър Аврамов: Размятат се списъци, а България се превръща в гето

Преди седмица министър председателят Кирил Петков отиде на разпит в прокуратурата, носейки лист с 19 имена, за които съгласно него обществото знае, че са направили закононарушения, а държавното обвиняване не правело нищо по въпроса. Бойко Борисов сподели, че младежите от ГЕРБ също са изготвили лист с имена по резултати от гугъл. В Народното събрание потеглиха политически конфликти на тематика кой не би трябвало да е в този лист и кой би трябвало да бъде прибавен.

Ако някогашни и настоящи ръководещи си разменят описи за това кой е правил престъпления и прокуратурата не прави нищо, тогава би трябвало да си напомним европейските отчети година по година от последните 10 години, които споделят тъкмо това - че прокуратурата не прави нищо. А под “не прави нищо” имам поради неналичието на обвинителни актове с доказателствен материал, които да устоят в съда, декларира политологът пред " 24 часа ".

От тази позиция България ще има дълготрайни проблеми и постепенно и несъмнено продължава процеса на превръщането си в гето. И това е нещо, което би трябвало да ни тормози. Неподготвени политици сме виждали доста - такива бяха царските министри, в това число самият Симеон Сакскобургготски. Неподготвени бяха Сергей Станишев и министрите му. Не си припомням и кабинетът “Орешарски” да е бил доста квалифициран. А за подготовката на Бойко Борисов за поста министър-председател може да бъдат написани саги.

Сега имаме нов човек, който би трябвало да се концентрира върху най-важните проблеми, които се вземат решение с инструментите на изпълнителната власт, като да вземем за пример батаците, забъркани от ГЕРБ и предходното ръководство в енергетиката, както и да се балансира пазарът на електрическата енергия, тъй че българските компании да устоят на конкуренцията.

Той обаче се хлъзга по някакви описи, които да дава на прокуратурата.

Прокуратурата, за положително или неприятно, е част от самостоятелната правосъдна система и дава отговор сама пред себе си. И никакви описи няма да трансформират това.

Достатъчно е прокуратурата да бъде сложена под учтив институционален напън.

Ние сме се трансформирали в нация, която гледа сеир. Защото не имаме вяра, че хората, изпратени в институциите, ще правят някаква работа. Не виждам особена степен на доверие към правосъдната система, в това число към прокуратурата, и това е огромен проблем за българското общество. За страдание, за самата прокуратура явно не е проблем. Каквото и да си приказват Кирил Петков и Бойко Борисов, има 4 варианти:

- някогашните ръководещи са направили закононарушения;

- новите ръководещи в миналото са правили като частни лица закононарушения;

- никой не е правил закононарушения;

- всички нарушават закона.

В 3 от тези варианти прокуратурата би трябвало да работи. Държавното обвиняване може да си разреши да излезе във почивка единствено в случай че хората не нарушават закона.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР