Преди седмица МВР и прокуратурата разбиха престъпна схема за износ

...
Преди седмица МВР и прокуратурата разбиха престъпна схема за износ
Коментари Харесай

Мерки срещу нелегалната паралелна търговия с лекарства

Преди седмица Министерство на вътрешните работи и прокуратурата разрушиха незаконна скица за експорт на медикаменти. За паралелния експорт и по какъв начин може да бъде кръстосан, вижте в репортажа на Мария Чернева.

Акцията е на ГДБОП, а медикаментите евентуално са обект на незаконна търговия. Три от медикаментите, които се виждат, са за диабетно заболели. Нищо чудно. Инсулините са от медикаментите, които най-често липсват по аптеките. Преобладаващи са позвънявания за неналичието им и във фармацевтичния съюз.
Проф. Илко Гетов- ръководител на Българския фармацевтичен съюз - И в границите на тази седмица двукратно са намалели броя на тези позвънявания, което значи, че хората правещи паралелна търговия, най-малкото са си създали сметка да не прекрачват закона.
Инсулините са от медикаментите, забавни за успореден експорт. Интересни за легален, а и за противозаконен експорт. Янумет - тук може да се купи за 35 лв., същата опаковка в Германия върви към 90 евро. Как да не бъде изнесен.
Боряна Маринкова - дир на асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти - Паралелния експорт може да изнася лекарствени артикули от територията на страната, единствено когато българските пациенти са обезпечени със своите медикаменти.
Практиката от няколко години несъмнено демонстрира, че това е постоянно прекрачвана граница. С ясно начало. От 2012 година, когато беше въведено рефериране на цените и вписване на най-ниската от 8 страни и това бутна лавината.

Освен на незаконния експорт, най-ниската цена е причина доста компании да се отдръпват изобщо от нашия пазар. По тази линия изчезнаха много генерици, остарели молекули, забави се навлизането и на биоподобни медикаменти
Проф. Илко Гетов: Значи най-ниската цена не е мотор на развиването на този пазар
Още повече, че на всички места в Европа, по този начин и тук са значими отстъпките, които фондовете договарят с производителите и смяната в ценообразуването ще повлияе единствено реекспорта.
Проф. Илко Гетов: Трябва ни ясна и добре построена функционираща, интегрирана система за електронно здравеопазванеБоряна Маринкова -Ако такава система има, във всеки един миг ще се знае кой лекарствен артикул, в каква наличност е и има ли някакъв риск той да бъде привършен. Проф. Илко Гетов - И е извънредно време да се намерения за ДДС-то върху медикаментите.
И не ограничавания в износа, а съответна ценова политика ще върне медикаментите при пациентите. Акции на ГДБОП, като тази са значими против чисто престъпните прояви на пазара. Драстични, само че не и огромни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР