Преди седмица бе излъчен шампионът на държавните финали при юношите

...
Преди седмица бе излъчен шампионът на държавните финали при юношите
Коментари Харесай

Мартин Василев: Искам да ставам все по-добър

Преди седмица бе излъчен първенецът на държавните финали при юношите старша възраст. Бяха раздадени и самостоятелните награди. В BGvolleyball.com и Viasport.bg ще ви представим момчетата, които бяха отличени. Днес ще ви срещнем с Мартин Василев (набор 2000) от ЦСКА. " Червените " приключиха на второ място, откакто изгубиха финала с Черно море с 2:3. Мартин бе определен за най-хубав блокировач.

" Бях в трети клас, беше 15 септември. Майка ми нахлу в стаята ми и сподели: " Обличай се, отиваш на подготовка. " С едни оранжеви гащета и с една алена фланелка се озовах във към този момент затворената зала " Армеец ". Така стартира моето волейболно премеждие. Преди това майка ми ме беше питала с какво желая да се занимавам, дали обичам спорта. Аз бях доста разпален по волейбола й споделих, че желая да се занимавам с този спорт. Майка ми е баскетболистка. Печелила е шампионатите в пет разнообразни страни и може би искаше да упражнявам баскетбол, само че аз избрах друго ", споделя младият играч.

Мартин е от спортно семейство. Майка му Ася Църова е някогашна баскетболистка. Баща му Петър Василев е едно от огромните имена в спортната ни публицистика, някогашен хандбалист. Тежи ли известността на родителите?

" Не тежи и то изобщо. Помага, тъй като за разлика от други родители, които не са спортисти, моите ме схващат, тъй като са минали през това и знаят доста добре по какъв начин се усещам в другите моменти. За един състезател поддръжката е доста значимо нещо, тъй като минаваме през хубави интервали, само че и през доста сложни. Получавам доста поддръжка и схващане от тях. Понякога се случва да не им изяснявам какво ми е, те просто схващат. Много съм им признателен, тъй като те са в основата на индивида, който съм. Помогнаха ми да реализира всичките тези триумфи през годините ", споделя Мартин.

" Шегуваме се, че сме създали катедра волейбол, баскетбол, хандбал у дома. Тримата сме в разнообразни спортове. Може би за тях е мъчно, тъй като не съм в някои от техните спортове. Но пък се радват, че мога да изградя свое лично име във волейбола.



Семейството е нещо, което доста оценявам. Всички са в средите на спорта и аз доста постоянно се майтапя, че не би трябвало да оставам по-назад и се старая да съм най-хубавият. Искам да благодаря на майка ми и на татко ми, тъй като те ми оказаха извънредно огромна поддръжка в последните два месеца, когато ми беше мъчно по време на подготовката. Искам да благодаря на тима ми, тъй като всяко едно от момчетата ми оказа помощ, подкрепяха ме и им благодаря за това, че се раздадоха и успяхме да реализираме този резултат, макар че загубихме финала ", прям е младият състезател.

Когато избира волейбола, Мартин взима още едно значимо решение – къде да играе. Избира ЦСКА и ни раказа за какво: " ЦСКА е клуб, който е изявен в безусловно всички спортове, клуб с обичаи. Аз не съм в спортно учебно заведение и за мен е доста значимо да съчетая учене със спорт, а ЦСКА предлага тъкмо това. Затова избрах този клуб. Аз изучавам в испанската гимназия. Не е елементарно да се съчетават нещата, тъй като времето е малко. Трудно е, не е за всеки. Но има ли предпочитание, има и способи. Аз съм си го избрал и си нося две дини под едно рамо. "

Мартин Василев разрушава визиите за млад състезател в България, съгласно които състезателите не натъртват на уроците. Напротив. Той учи в една от най-елитните гимназии в столицата.

" Беше напълно инцидентно решение. Защото аз знам съвършено британски език и желаех да науча още един език, който се приказва на всички места по света, да имам опцията след време да пребивавам в чужбина. Така се случи, че попаднах в испанската гимназия и с изключение на испанския, който изучавам, и португалският влезе в приложимост.

За всички спортисти се приказва, че не акцентираме на книгите, че не сме образовани. Използваш ли термина състезател, хората стартират да те свързават с необразованост, слаба интелигенстност. Аз желая да разбия това факсимиле и да покажа, че като се изключи че сме спортни натури, ние сме и задоволително интелигентни ", със самочувствие приказва Мартин.



Той стартира да играе волейбол на поста разпределител, когато е на 12 години. След това е преквалифициран като посрещач. По-късно се постанова да бъде и диагонал. Когато е младша възраст, става централен блокировач. Само на поста либеро не е играл. През този сезон стартира като посрещач, само че в края още веднъж би трябвало да бъде централен блокиривач, като даже печели самостоятелно отличие.



" Ако би трябвало да съм почтен, изобщо не чаках. В хода на сезона и на финалите не съм си и помислял за самостоятелна премия. Аз се усещам най-добре като посрещач. Всъщност всяка позиция ми доставя наслаждение, тъй като играя волейбол, с цел да се любувам. За мен позицията е малко субективно разбиране. Въпреки че имам усложнения заради прекосяване през разнообразни постове. Черпя ентусиазъм от играчи като Матей Казийски и Тодор Алексиев, които са доста положителни посрещачи ", признава Мартин.

" Взимам образец както от по-опитни, по този начин и от млади играчи. Открих тази година американското състезание, в което има изклюително доста млади състезатели, които ме стимулират. Това са играчи като Ти Джей де Фалко и българина Радо Парапунов. От по-опитните образци са ми Ники Николов, Виктор Йосифов. Това са хората, които ме стимулират всеки ден да давам максимума. "

При подрастващите Мартин Василев има три трофеи от ребупликански шампионати, както и първи места на други мощни шампионати. На 13 и 15 години получава отличния за най-хубав нападател. " Не се лаская с купите си, за мен това са триумфи, които са реализирани с доста труд и доста отдаденост. Горд съм с достиженията си ", споделя Мартин.



На миналото държавно състезание ЦСКА не съумя да завоюва златните медали: " Важното за мен беше да се потвърдим като тим, изключително пред нашата аудитория, в личната ни зала. Емоциите към момента не са отшумели. Искам да си умря от всички тренировки и усърдия. Защото когато се подготвяш за подобен шампионат, влизаш в серия, която продължава един, два месеца. Напрежението и натоварването са задоволително огромни и човек се изморява. Целите ми за идващия сезон са да станем първи. "

" Мечтите ми са свързани със спорта. Важно е дружно със спорта да продължа и с образованието си тъй като, както всички знаем, спортът е до време. Мечтата ми е стана най-хубавият. Чрез всяка подготовка да ставам по-добър и по-добър ", безапелационен е младият волейболист.

Той ще играе още една година при юношите старша възраст. До момента не е получавал късмет да попадне в групата на мъжкия тим на ЦСКА. " Това ще реши управлението. Ако те са удовлетворени от мен, ще ме викнат. Това не е нещо, което ме тормози или мисля за него. Ръководството ще вземе най-хубавата преценка по тази причина кой би трябвало да е в мъжкия тим, кой да продължи с юношите. "



Пред BGvolleyball.com Мартин разяснява настоящия въпрос с дисциплината на младите състезатели, издигнат от капитана на националния тим Виктор Йосифов . " Ние сме малко по-различно потомство от тяхното и имаме малко по-различно виждане за доста неща по отношение на дисциплинираност, по отношение на даже това по какъв начин играем играта, страстта вътре, само че не съм аз индивидът, който да дефинира дали сме дисциплинирани или не. Те като по-опитни имат право да кажат това, тъй като те са водачите на този тим и когато си в националния тим, би трябвало да уважаваш по-опитните и да се учиш от тях. В ЦСКА, несъмнено, има почитание. "

Извън волейбола и ученето, на Мартин не му остава доста свободно време. Голямата му пристрастеност са електронните спортове. Голям почитател е и на баскетбола, на драго сърце гледа мачове от Евролигата и НБА. Гледа също по този начин дартс, а като всеки младеж обича да върви на кино, да се забавлява с другари.

Ваня Николова
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР