Преди седмица Actualno.com публикуваха материал със заглавие Собственикът на Локо

...
Преди седмица Actualno.com публикуваха материал със заглавие Собственикът на Локо
Коментари Харесай

Директорът на Дунарит: Поръчката за противоградните ракети е скандална

Преди седмица Actualno.com разгласиха материал със заглавие " Собственикът на Локо Пловдив ще ни избавя от градушки – съвсем 2 пъти по-скъпо ". Става въпрос за социална поръчка за противоградни ракети, която беше извоювана от компанията " Стройпроект " на Христо Крушарски, а той е притежател на пловдивския футболен клуб " Локомотив ". " Стройпроект " подписа на 9-ти май контракт за доставка на противоградови ракети с Изпълнителна организация " Борба с градушките " на стойност 40 650 000 лв. с Данък добавена стойност.
Оферта за присъединяване в процедурата е била подадена и от военния цех " Дунарит " АД, който обаче е бил отхвърлен от присъединяване. А посочената от оценителната комисия причина за това е, че през последните три години сдружението не е направило доставки, сходни на предмета на публичната поръчка. Но от 2015 година насам, отново по контракт с Изпълнителна организация " Борба с градушките " точно " Стройпроект " извършва контракт за доставка на противоградните ракети.
След публикуването на публикацията ни потърси изпълнителният шеф на отстранената от присъединяване " Дунарит " АД – Петър Петров, с цел да изрази своята позиция по тематиката, наричайки поръчката " скандална ". Бихме дали думата и на възложителя – ИА " Борба с градушките ", в случай че пожелае да вземе отношение.
Г-н Петров, потърсихте ни, с цел да кажете, че поръчката за противоградни ракети е скандална. Защо?
Ако прочетете изискванията на търга, ще видите. Нали концепцията на публичните поръчки е да се харчат допустимо най-ефективно обществените средства?! В нашия Закон за публичните поръчки се изисква доставчикът да е произвеждал идентични или сходни артикули. Думата " сходни " ни я постановиха от Европейската комисия, с цел да няма писане на условия за съответен снабдител. Според възложителя Изпълнителна организация " Борба с градушките " " сходни " значи противоградови ракети. И " идентични " отново значи противоградови ракети. А изискванията за заплащане са убийствени. Общо взето доставчикът би трябвало да ги създаде, а организацията, в случай че желае, ще ги заплати, когато реши и колкото реши. Заради това през 2015 година не участвахме.
Излиза, че поради това не са ви одобрили, защото не сте били снабдител през последните години, по този начин ли?
Ние и да бяхме снабдител, отново нямаше да ни одобрят през 2015 година. Поради същите аргументи, заради които и в този момент не ни утвърдиха. Първо, това съгласно мен е безсрамие. Второ, това значи, че в България може да има единствено един снабдител. Защото откакто той е спечелил един път, няма по какъв начин различен да завоюва към този момент тази поръчка.
Имаше информация, че тогава сте били с лишен лиценз, по тази причина не сте взели участие в предходното възлагане?
Не. Но изискванията за заплащане не са положителни. Ние сме си имали задоволително работа и не ни се занимаваше. Плюс това, в края на нашия контракт през 2009 година си имахме проблеми с качеството, сходни на настоящия снабдител. Онзи ден една ракета падна в една къща. Това е рискът на специалността.
Както и да е, има и още едно забавно изискване - че доставчикът поема ангажимент да достави при поискване ракетите, само че за не повече от 10 дни. А това значи, че би трябвало да има позволение от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) и позволение от комисията, в случай че е износ или реекспорт. Тоест, би трябвало да мине през Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване, на която съпредседатели са министърът на стопанската система и министърът на защитата. Тази комисия заседава един път месечно. Тоест, задграничен снабдител - даже да е най-хубавият, даже гратис да дава ракетите - не може да взе участие. В резултат на което се получа по този начин, че " Локомотив Пловдив " печели. Те нали би трябвало да вземат суперкупата на България, а следващата година може и Шампионската лига. Ние бяхме предложили с към 200 лв. по-ниска оферта, а когато доставяхме ракети същата тази организация купуваше не повече от 4000 на година.
 

 
Какво би трябвало да значи това?
Може да значи две неща - или нашите ракети са 3-4 пъти по-ефективни, или тези пари в този момент се харчат за нещо друго, в случай че ракетите на конкуренцията ни са най-малко толкоз положителни, колкото нашите.
Какво имахте поради, като казахте, че има проблем с присъединяване и на непознати снабдители? Защо те да не могат да аплайват?
Защото за всяка договорка документите би трябвало да са подадени преди съвещанието на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване. Сега да вземем за пример излизат в лятна почивка, нормално в август месец няма съвещание. Но приемането на позволение от тази комисия нормално лишава два месеца.
Това евентуално е за внос-износ - а вие, които сте на територията на България, от какво сте възпрепятствани?
Изискват да сме доставяли в последните три години тъкмо противоградови ракети. Това ни попречва. По този метод режат вътрешната конкуренция, а с другото режат външната. Оставаше единствено да впишат в документите, че доставчикът би трябвало да е едикоя си компания. Отделно се изисква да има най-малко четири самоликвидации на ракета, които ги има единствено ракетата на въпросната компания. Поръчката е съшита с бели конци.
А Вие обжалвахте ли процедурата?
Обжалвахме, само че пропуснахме периода за обжалване на изискванията. След което и Комисия за защита на конкуренцията, и Върховен административен съд подходиха официално. Казаха, че изискванията са такива и никой не ги е обжалвал. Тоест, и откакто са такива, не отговаряте. Формално, това е реалност. И на 9-ми май, както сте написали, договорът е реалност с снабдител " Стройпроект ".
Оттук-насетне значи ли, че тази компания ще е единствен снабдител?
Да, и следващата година може да даде цена от 1500 лв. за една ракета, не както в този момент - 720 лева с Данък добавена стойност. В случая договорът е за 40,6 млн. лева За предишния интервал вие сте писали, че договорът е на стойност 22 млн. лева, само че в случай че ревизирате, ще видите, че на два пъти държавното управление отпуска по 5-6 млн. лева в допълнение, защото възложителят обясняваше по какъв начин е изстрелял повече ракети и не му стигат. Явно тъй като " Локомотив Пловдив " не трябваше да изпада от А група.
Вижте, аз че съм привързан, това е реалност. Опитвам се да не бъда. Но всеки може да прочете изискванията на поръчката, има ги в уеб страницата на Изпълнителна организация " Борба с градушките ". За мен е очевадно, че тази поръчка е скандална. Когото и да попитате, ще ви каже, че производството на военна ракета е в десетки пъти по-сложно и по-отговорно от производството на ракети за цивилен цели. Ние произвеждаме ракети, които се качват на бойни самолети. Нали виждате осведомителния поток, на нас ще ни продадат техника за 120-130 милиона $. И в случай че нашата ракета смъкна подобен аероплан, нали се сещате, че ще бъдем обезглавени някъде на 24-тата секунда от случая. И ни се изяснява: " Да, само че това не е по този начин ".
Тоест, вие произвеждате доста по-сложни ракети, само че за цивилен цели не можете, по този начин ли?
Така излиза, да. Има и още нещо скандално. В условията се сочи, че оферентът не би трябвало да има отговорности сега на подаването на документи. Те бяха дали уверение от Национална агенция за приходите, от общината. И в случай че имат отговорности, би трябвало да бъдат отстранени незабавно. Но тази компания е заложена за 7 милиона като цялост. Ние вършим по 100-тина милиона оборот на година. Както и да е, оказа се, че е без значение. Затова желаех да се изкажа по казуса, тъй като аз съм един възрастен добряк. Имам внук на две години и се надявам той като порасне да не ме пита: " Дядо, вие какво направихте? ".
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР