Преди съжалявах, че нямам син, но сега си мисля, че

...
Преди съжалявах, че нямам син, но сега си мисля, че
Коментари Харесай

Руснаците бягат и в Беларус, макар да е опасно


" Преди съжалявах, че нямам наследник, само че в този момент си мисля, че е по-добре, тъй като щях да се безпокоя повече за него, в сравнение с за себе си ", споделя руснакът Антон, избягал в Беларус от мобилизацията на Путин.

Бягащите в Беларус руснаци не са десетки хиляди, само че по никакъв начин не са малко

Макар да се ръководи от лоялния на Кремъл Александър Лукашенко, и Беларус е от страните, към които се насочат руснаците, бягащи от частичната готовност. Альона (имената в текста са изменени от съображения за сигурност) живее в Минск и има няколко жилището. Тя споделя, че. " Тези, които идват, не са хиляди или десетки хиляди, само че търсенето към този момент е огромно ", споделя тя. От жилищата чартърен се интересуват най-вече млади мъже, които явно не желаят да водят война.
Редакцията предлага
Наемите са се повишили доста през последните дни, освен това освен в центъра. " Дори в покрайнините мъчно можеш да намериш квартира за по-малко от 100 беларуски рубли (около 40 евро) дневно ", споделя Альона. По-добрите места костват над 100 евро дневно. Според нея в Минск съвсем не са останали предложения, тъй като руснаците наемат жилищата за седмица, а някои - и за цялостен месец. Всичко това води и до възходящо търсене на жилища и къщи в дребните градове към столицата.

" Нищо, обвързвано с армията, не ме интересува ".

Сергей от Москва се е заселил в апартамент в град Молодечно, който се намира на 70 км от Минск. " Заминах за Беларус с трен пет дни след оповестяването на мобилизацията. Самият аз не получих призовка, само че доста сътрудници и познати трябваше да отидат в наборната комисия ", споделя мъжът, който в никакъв случай не е служил в съветската войска.. Все още не знае какъв брой време ще остане. " Уговорих се с хазяйката си да остана няколко дни и да заплащам всеки ден. Вече я предизвестих, че към мен могат да се причислят и мои другари. Тя няма нищо срещу. Хубаво е, че не желае да печели от тази обстановка ", споделя Сергей.

" В момента съм на отмора на лични разходи, само че нямам самообладание да се върна вкъщи. Но в случай че там ме чака повиквателна, ще предпочета да остана. Не желая да диспутирам по въпроса кой е прав или крив в този спор. Нищо, обвързвано с армията, не ме интересува ", споделя Сергей.

" Преди съжалявах, че нямам наследник ".

Антон от Санкт Петербург идва в беларуския град Брест в края на предходната седмица. Семейството му обмислило нещата и решило, че в актуалната обстановка за него като наборник ще е по-добре да напусне страната. " Не обмислях различен вид с изключение на Беларус, тъй като имам вуйна, която живее покрай Брест. Това реши и казуса с настаняването. Исках да си потърся работа и по-късно да получа позволение за престояване. Но в Беларус има клюки за готовност и руснаците, които са избягали, могат да бъдат наложително върнати в Русия като лица, отказващи военната работа ", споделя Антон.

Апартаментите чартърен в Минск или Брест се употребяват с огромен интерес

Руснакът си спомня за службата си в армията без възторг. " В началото на 90-те години бях в ракетните войски. Там правех какво ли не, само че това не беше бойна подготовка. За мен това е загубен интервал от живота ", споделя той. Антон е оптимист и се надява, че брачната половинка и двете му дъщери скоро ще се причислят към него в Брест..

" Искаме всичко да остане в загадка "

Виктор, който идва в от Смоленск, избира да не се разкрива къде живее. " С приятелите ми наехме кола с водач. Искаме всичко да остане в загадка, даже оставихме мобилните си телефони в ", споделя младият мъж, наблягайки съображенията за сигурност. И той не изключва вероятността съветските жители, които са избегнали частичната готовност, да бъдат екстрадирани от Беларус. " Засега сме наели къща в провинцията. Избягваме да вървим в градовете, следим обстановката и гледаме накъде можем да поемем.. По-нататъшното ни пътешестване е въпрос на време и пари ", изяснява руснакът от Смоленск.

Вижте и тази изложба на Дъждовни води: 

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР