ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ Времетраене: 1 час и 30 минути Режисьор: Яна Титова В главните

...
ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ
Времетраене: 1 час и 30 минути
Режисьор: Яна Титова
В главните
Коментари Харесай

Какво да очакваме от “Диада

ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ
Времетраене: 1 час и 30 минути Режисьор: Яна Титова В основните функции: Маргарита Стойкова, Петра Църноречка, Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Дочева С какво да се подготвим: " Доза благополучие "
Четири години откакто режисьорът Яна Титова пожъна триумф с " Доза благополучие ", на огромен екран към този момент е и вторият ѝ пълнометражен филм - " Диада ". Това, което сплотява двата, са разтърсващите и въодушевени от действителни събития истории, отразяващи модерни тематики и проблеми. Но макар че " Диада " излиза след " Доза благополучие ", е умислен първи и то в началото като късометражен план. С течение на времето обаче прераства в нещо по-мащабно и търпеливо изчаква съвсем 10 години, до момента в който види бял свят.

Още преди формалната си премиера, новият филм на Яна Титова, която с изключение на негов режисьор, е и сценарист, към този момент обиколи няколко града в страната и натрупа позитивни мнения от публиката. На извънредната си прожекция във Варна " Диада " впечатли феновете, рецензията и журито на " Златна роза " толкоз доста, че сътвори казус. За първи път в историята на фестивала огромната премия за най-хубав филм се присъди на два кино лентата, като единият е точно " Диада ".

Порнография, сводничество, секс с преподавател - на какво е готово едно 16-годишно момиче, с цел да сбъдне фантазията си

След " Доза благополучие ", Яна Титова ни потапя в комплицирания свят на младежите

Признанията за него обаче не се изчерпаха с това, тъй като му бяха отредени още цели три награди. Освен че филмът получи и оценката на рецензията, Маргарита Стойкова, която е в основната роля, бе определена за най-хубава актриса. Наградата за постановка пък Яна Титова сграбчи поради " умеенето си да основава динамични и многопластови подиуми и да поддържа темпото на кино лентата ".

" Диада " фактически е подобен - кондензиран със събития и персонажи роман, който наблюдава един ден от живота на две тийнейджърки. 16-годишната Дида (Маргарита Стойкова) живее в дребен град, само че има огромна фантазия. Тя копнее да замине при майка си в Америка, където да учи изобразяване, само че когато схваща, че разполага с броени часове, с цел да събере сериозна сума пари за самолетния билет, животът ѝ се прекатурва.

Тогава взема решение да потърси помощ от най-хубавата си другарка Ива (Петра Църноречка), само че не среща схващане. Още по-малко такова може да чака от възрастните към нея. А с натрупващите се проблеми в учебно заведение, задачата става още по-сложна и за Дида следва тестване след тестване.

На фона на нишката от обстановки, в които се забърква Дида, се оформя тематиката, която изпъква най-силно във кино лентата, а точно спорът сред поколенията и връзките сред родители, деца, учители, най-хубави другари. Още заглавието на кино лентата е ключ, че човешките взаимоотношения са в центъра на сюжета, тъй като " диада " в действителност значи група от двама души и мощната връзка посред им.

Парадоксално или не обаче, основната героиня Дида е лишена от поддръжка и обич, води тежък живот, само че борбеният ѝ темперамент я докарва до лимит в името на фантазията. Въпреки че действието на кино лентата се развива в едвам 17 часа, то е едно същински динамично пътешестване в света на страстите на младежите.

" Диада " слага намерено на масата мъчителни тематики - за издевателството в учебно заведение, за неналичието на внимание, грижа и схващане от страна на родители, учители, даже и другари. Това е неуместната истина на действителността през днешния ден, която доста хора се опасяват да изрекат на глас, само че за която филмът упорства, че би трябвало да се приказва. Историята в " Диада " като че ли крещи какъв брой нужен е разговорът сред деца и възрастни и приканва в киносалоните всички, най-много младежите дружно с родителите и учителите.

Светът на децата е показан по достоверен метод, който Яна Титова реализира по два съществени метода. Единият е с избора на млади и непрофесионални артисти за основните функции. Вероятно обратно на упованията на мнозина обаче Маргарита Стойкова и Петра Църноречка са впечатляващо безапелационни.

Другото характерно за кино лентата е, че Яна Титова написа сюжета в действителната среда на учебно заведение в Ямбол. И въпреки всичко, в " Диада " градът не е назван и това напълно не е инцидентно, тъй като една сходна история може да се развие на всички места. За да се доближи до оптималната меродавност, режисьорката и сценарист базира цялата история на действителни разкази, които е прочела или чула от познати.
 Маргарита Стойкова в “Диада ” - момичето, което завоюва “Златна роза ” за най-хубава актриса с първата си роля във филм
Момичето, което още на 19 завоюва премия за най-хубава актриса

Маргарита Стойкова за първата си основна роля в “Диада ” и сложния свят на младежите

И поради всичко казано дотук, надали има метод фенът да остане безразличен към истинността, показана на екрана. " Диада " е показан по трогателен и разтърсващ метод, за да отвори очите, ушите и съзнанието на всички ни за проблемите, за които си мислим, че не засягат тъкмо нас. И наред с това, да накара всеки обособен човек да запита самичък за себе си - до каква степен е подготвен да стигне за фантазиите си и каква цена е подготвен да заплати.

" Диада " е по кината от 10 ноември
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР