Преди пристигането си в Брюксел за срещата на върха на

...
Преди пристигането си в Брюксел за срещата на върха на
Коментари Харесай

Ердоган размаха пръст на кипърските гърци

Преди идването си в Брюксел за срещата на върха на НАТО, турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети северната част на остров Кипър с уверенията, че страната му няма да изостави кипърските турци. Същевременно той разкритикува кипърските гърци за „ неналичието на визия за мир на острова “, означават в редакцията на електронното издание на гръцкия вестник „ Катимерини “.

След първото си публично посещаване в Азербайджан след встъпването си в служба, президентът на Турция посети Никозия, където се срещна водача на кипърските турци Мустафа Акънджи. Двамата прекараха работна вечеря, която продължи към час и половина, обсъждайки последните събития по кипърския въпрос, както и други тематики от съвместен интерес, съобщи „ Фокус “.

По-късно Ердоган и Акънджи направиха изказвания пред пресата, като водачът на Анкара съобщи, че кипърският проблем е „ народен въпрос " за Турция. Същевременно той добави, че държавното управление му се стреми към заслужено и трайно споразумяване на разделения остров.

Но манталитетът на кипърските гърци не се е трансформирал съгласно Ердоган, който съобщи, че гърците на разделения остров към момента няма визия за общо бъдеще с турската общественост. Точно преди кацането на летището в северната част на Никозия, Ердоган написа в обществената мрежа „ Туитър “, че Анкара „ в никакъв случай няма да разреши кипърските турци да станат малцинство в страната на кипърските гърци “.

По-късно Ердоган предизвести, че въпросите, свързани с кипърската изключителна икономическа зона (ИИЗ), са обвързани с интернационалното право и Турция е повече от подготвена да пази Севернокипърската турска република и правата на кипърските турци на острова. Само по този метод ще бъде преодоляна тяхната „ несправедливата изолираност “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР