Преди превръщането на остров Св. св. Кирик и Юлита“ в

...
Преди превръщането на остров Св. св. Кирик и Юлита“ в
Коментари Харесай

Делегация на ЮНЕСКО от о. Св. св. Кирил и Юлита: Трябва ви стратегия

Преди превръщането на остров „ Св. св. Кирик и Юлита “ в центъра за просвета и изкуство на първо време следва да се изготви цялостна тактика за развиването му. Това разгласи при работно посещаване в Созопол помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне. Заедно с кмета Тихомир Янакиев, регионалният шеф проф. Мария Нейкова, учени и представители на локалната власт той прегледа острова и се срещна от близко с концепцията за построяването на Център на изкуствата там.

“Планът да се възвърне и запази исторически това, което е намерено тук, е в действителност добър. Това е опция освен за България, само че и за човечеството. Интересно е да забележим на едно и също място освен археологически обекти, само че и подводно културно завещание “, съобщи Отоне.

По думите му, следва деликатно да се обмисли вид, посредством който да се запази това, което е намерено като исторически полезности на острова. Едновременно с това е нужно и вярното решение за експониране на актуалните изкуствата в бъдещия център.

„ Сложността произтича от това, че Созопол е град с неголямо население, при който се следи пик на визитите през летните месеци. Трябва да се откри метод за непрекъснатост на тези визити през цялата година. Целта на ЮНЕСКО е да поддържа метода, по който да се откри опция за това. Предстои търсене на създаване на идея за острова и концепцията на ЮНЕСКО е да поддържа точно развиването в тази посока ", уточни още помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО.

Заедно с Ернесто Отоне в Созопол дойде и началникът на отдел „ Европа “ в Центъра за международно завещание Берта де Санкристобал.

Утре те ще бъдат признати от министъра на културата Найден Тодоров, след което би трябвало да стартира и среща в Национална изложба - „ Двореца ” с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на науките иРегионалния център за нематериално културно завещание под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа.

Ернесто Отоне и Берта де Санкристобал ще се срещнат и с министъра на външните работи Николай Милков преди да изоставен страната ни.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР