Преди празниците много хора се подготвят за пътуване, за да

...
Преди празниците много хора се подготвят за пътуване, за да
Коментари Харесай

Препоръки за безопасност по време на коледните и новогодишни празници

Преди празниците доста хора се приготвят за пътешестване , с цел да не се помрачават празничните настройки и да не попаднете в рискови обстановки, имайте поради следните рекомендации на Пътна полиция:

1. Изберете уместно време за напредване на дълги дистанции за отбягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди да планирате пътуванията, се осведомете безусловно за прогнозата за времето, пътната конюнктура и предстоящи затруднения.

2. Преди да потеглите прегледайте главно редовността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Осигурете си аварийни крушки за възможна замяна.

3. Не потегляйте с несъответствуващи гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, защото може да се наложи дълго и постепенно пътешестване в колона.

4. Зад кормилото по дългия маршрут би трябвало да е допустимо най-опитният лидер от фамилията (компанията).-->

5. Не си определяйте и не договаряйте авансово прецизен час на идване, тъй като възможното забавяне ще ви тормози и ще ви подтикне към рисково ръководство с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

6. При придвижване в колона не правете непотребни опити за изпреварване, защото те няма да Ви обезпечат значително напредване напред.

7. При  шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка управлявайте гладко, намалявайте скоростта благодарение на мотора при включена предавка, съвсем без да употребявате спирачките. Крайно рисково е внезапното потребление на спирачките, което може да докара до загубване на надзор и плъзгане на автомобила.

9. При интензивно градско придвижване и образували се колони, с цел да не предизвикате запушване, даже да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако  още не е освободено.

10. Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, неотложно загасете мотора, затворете компактно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте тъкмо напътствията на контролните органи.

11. При формиране на колона на автомагистрала, не заемайте спешната лента, с цел да има достъп за коли за спешна помощ, коли на полицията, снегопочистващи машини. При застигане на колона, изчакайте. Неразумният опит да я изпреварите, ще докара до затваряне и на лентата за насрещно придвижване, от което следва запушване.

12. При придвижване по мрачно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, с цел да имате опция да спрете в зоната на видимостта пред Вас.

13. В обитаемо място и  покрай него бъдете внимателни, защото се движат пешеходци в тъмни облекла, несигнализирани колела, каруци и други транспортни средства.

17. Поставяйте безусловно защитните колани преди всяко пътешестване и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това.

18. Отложете пътешестване и посещение, в случай че изискванията за придвижване са усложнени, в случай че нямате задоволителен опит при шофиране при зимни условия и в случай че автомобилът Ви не е подготвен  и изцяло оборудван. Не се поддавайте, в случай че вашите близки и другари упорстват да потеглите, с цел да не изпуснете гостуването и трапезата.
 
Мерки за запазване на дома от обири:

Тъй като идните празнични дни дават опция за дълготрайно престояване отвън дома , съветът на полицията е, когато напускате жилищата си за по-дълго време, да не съобщавате това на необятен кръг от хора, само че въпреки всичко да информирате за това най-близките си съседи, които да следят дома ви.

Избягвайте да държите огромни суми пари или скъпи движимости в дома си. Малките по размер, само че с висока стойност, предмети дават опция на крадците гладко и незабележимо да се отдалечат от местопроизшествието. При овакантяване на дома си, не забравяйте да заключите и входната врата на жилищния блок , предизвестяват от ОД на МВР-Кюстендил.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР