Преди повече от век голям меценат на изкуството подарява на

...
Преди повече от век голям меценат на изкуството подарява на
Коментари Харесай

Коя е жената модел за „Малката русалка” в Копенхаген?

Преди повече от век огромен филантроп на изкуството подарява на жителите на Копенхаген скулптурата на една от най-известните героини на разказвача на приказки Ханс Кристиян Андерсен .

Скулптурата на „ Малката нимфа ” се е трансформирала в знак на датската столица и милиони туристи всяка година идват, с цел да я видят от близо.
 
 БГНЕС, списък

Статуята е сложена в залива на остарялото пристанище на града , на крайбрежната алея Лангелини .

Бронзовата фигура е открита публично на 23 август 1913 година Русалката, седнала на гранитна канара край морето и загледана в хоризонта с натъжени очи , е с височина 1,25 м и тегло към 175 кг.-->
 
 БГНЕС, списък

Историята споделя, че статуята била поръчана от Карл Якобсен, притежател на пивоварна „ Карлсберг ” , който бил огромен обожател на балета по едноименната приказка . Той бил покорен и от примабалерината от Кралския спектакъл Елън Прайс , която изпълнявала ролята.
 
 / ThinkStock/Getty Images

Затова помолил Елън да театралничи на Ериксен за изработването на скулптурата , само че тя отказала да застане гола пред създателя .

Тогава в модел за тялото на статуята се трансформирала брачната половинка на скулптора . Главата запазила чертите на обожаваната балерина.
 
 БГНЕС, списък

Въпреки възхитата, която буди и в локалните, и в туристите, паметникът през годините има забавна и нелека орис . Приказната героиня неведнъж е ставала обект на вандалски набези - заливана с багра, чупена й е ръката, няколко пъти е обезглавявана , два пъти е увивана в бурка , а през 2003 година цялата е бутната от скалата.
 
 БГНЕС, списък

Първото нахлуване е записано през 1964 година - незнайни хулигани обезглавяват русалката . Благодарение на непокътнатата гипсова отливка обаче бързо е отлята нова глава.
 
 БГНЕС, списък

Властите инсталират нощно осветление на паметника с прожектори, провеждат и жива защита .

Още същото лято обаче русалката още веднъж става жертва на грозна офанзива. Двама подпийнали младежи отрязват с ножовка дясната й ръка.
 
 БГНЕС, списък

Паметникът още веднъж е ремонтиран и русалката е върната на гранитната морена в залива .

В реалност скулптурата на пристанището постоянно е била копие на оригинала , като се твърди, че той се пази на несъмнено място.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР