Преди повече от век д-р Хенри Котън развива интересна теория

...
Преди повече от век д-р Хенри Котън развива интересна теория
Коментари Харесай

Ужасяващите методи за лечение на д-р Хенри Котън

Преди повече от век доктор Хенри Котън развива забавна доктрина за лудостта. Според него тя се появява в резултат на нелекувана зараза в тялото, най-често болен зъб.

Във видеото горе вижте няколко забавни обстоятелството за медицината

Затова лекарят стартира да изважда зъбите на своите пациенти и да ползва други радикални способи за премахване на инфекции из цялото тяло.

Няколко заболявания, които в миналото са разбирани и третирани неверно

По време на 26-годишното си ръководство в психиатричната болница в Трентън, Ню Джърси, американският психиатър Хенри Котън прави 645 ужасяващи интервенции, с които се пробва да „ избави “ душевно болните пациенти

Д-р Хенри Котън става шеф и основен доктор

в психиатричната болница в Трентън, Ню Джърси, през 1907 година Веднага след встъпването си в служба той стартира да прокарва своята доктрина за лудостта и да ползва методите за битка с нея върху душевно болните пациенти.

Намериха страховито завещание от доктор Менгеле

Често изваждането на зъбите не било задоволително, с цел да се излекуват пациентите, тъй като по мнение на лекаря в някои от случаите инфекциите се разраствали. В тези случаи, лекарят премахвал по хирургичен път засегнатите органи като сливици, стомаси, вътрешности, тестиси, яйчници и други.

Котън твърди, че съумява да излекува 85 % от пациентите си

Колегите му остават много впечатлени от тази огромна цифра и стартират също да ползват методите му. По това време интервенцията „ а ла Котън “ се трансформира в един от най-уважаваните способи за лечение на душевни болести.

Родителите на заболели деца правели всичко по силите си, с цел да съумеят да впишат децата си в гъстия график на известния психиатър и в случай че не можели, упорствали различен доктор да извърши прецизно същата процедура.
 Илюстрация от книгата с указания на доктор Хенри Котън Илюстрация от книгата с указания на доктор Хенри Котън
Котън бързо се трансформира в фамозен доктор, приет както в Америка, по този начин и в Европа, поради радикалното си, само че „ сполучливо “ лекуване на лудостта.

С броя на интервенциите растял и броят на смъртните случаи. Много от пациентите в клиниката осъзнавали рисковете и се противопоставяли на процедурите на Котън, по тази причина трябвало безусловно да бъдат завлечени в операционната.

За благополучие някои лекари били скептични към теорията на Котън

През 1924 година доктор Филис Грийнакър стартира да преглежда по-подробно отчетите на психотерапевта, заради появилите се у нея подозрения, че в психиатричната болница в Трентън има нещо неправилно.

Тя беседва с 62 пациенти на Котън, които са третирани по извънредно недопечен метод, и открива, че 17 пациенти са умряли директно след интервенцията на Котън, целяща да ги излекува, а няколко други са гаснели с месеци, преди да починат. Тези случаи не са регистрирани в никакви документи.

Откриха 7000 скелета под академични кампус в Мисисипи

Друго, което открива, е, че единствено петима пациенти са се възстановили изцяло, трима са се подобрили, а при всички останали не е настъпила никаква смяна.

По това време щатският сенат на Ню Джърси също насочва внимание към психотерапевта

Оказва се, че доста уволнени чиновници на клиниката, изписани пациенти и техните фамилии са свидетелствали за бруталността, насилствените интервенции и смъртните случаи в клиниката.

По време на следствието обаче шефът на болничното заведение и основен настоящ доктор Котън внезапно става неуравновесен, което довежда до прибързано привършване на случая.

ВИЖТЕ ИНТЕРЕСНИ МЕДИЦИНСКИ ПРАКТИКИ ОТ МИНАЛОТО

Съвсем скоро Котън оздравява изцяло. Оказва се, че "е имал инфектирани зъби ", които са го подлудили. След като ги е извадил обаче, той вълшебен се е излекувал. За да затвърди теорията си и да „ защищити “ фамилията си от полуда, той изважда зъбите на брачната половинка и двете си деца.

През 30-те години Котън се пенсионира,

само че това не го стопира да продължава да развива своите жестоки новаторски способи.

Инжектиране с рак, заразяване с чума и още опити от предишното

Новите му хрумвания са даже по-налудничави от старите. Той прокарва концепцията, че е добре на децата в ранна възраст да бъде отстранявано дебелото черво, с цел да може да се предотврати развиването душевни заболявания и нездравословни привички като мастурбиране.

Освен това лекарят продължава да прави и нормалните си интервенции в психиатричната клиника в Трентън.

В началото на 30-те години стартира следствие в клиниката

по заповед на шефа на Отдела по институциите и организациите в Ню Джърси. При сравняването на 645 досиета на пациенти, лекувани от Котън, с 407 други, излиза наяве, че процентът на възстановяване е по-висок измежду пациентите, които не са лекувани от Котън.

Д-р Хенри Котън гневно се опълчва на изказванието, че методите му са рискови и неефективни. Междувременно обаче през 1933 година той получава инфаркт и умира, без да бъде измамен под отговорност за зверствата си.

По груби сметки Хенри Котън и асистентите му са извадили повече от 11 000 зъби и са осъществили 645 огромни интервенции. Котън е виновен за гибелта на стотици душевно заболели пациенти и осакатяването на доста други.

За още вести и забавни материали харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

Четете още:

В предишното хомосексуалността е определяна като болест

Лекарят, който през XIX в. изгуби работата си поради измити ръце

Историята на един доктор, който няма различен избор, с изключение на да се оперира самичък
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР