Преди повече от три години Обединеното кралство гласува да напусне

...
Преди повече от три години Обединеното кралство гласува да напусне
Коментари Харесай

ЕС: Алтернативи за ирландската граница - да, но след одобрение на сделката за Брекзит

Преди повече от три години Обединеното кралство гласоподава да напусне Европейския съюз. Малко по-късно тогавашният министър председател Тереза Мей сподели, че това значи, че Англия ще напусне единния пазар на Европейски Съюз и митническия съюз. Сегашният министър председател Борис Джонсън удостовери тази позиция. Последиците от тези решения са ясни – те основават бариери пред търговията сред Европейски Съюз и Англия, които през днешния ден не съществуват ", декларира в публикация за в. " Сънди Телеграф " Мишел Барние, основен договарящ на Европейски Съюз за Брекзит.

Той отбелязва, че след " две години мъчителни диалози " Европейски Съюз и Англия реализираха съглашение за оперативни решения в редица области, в които Брекзит основава неустановеност, и припомня, че до момента Камарата на общините не съумя да утвърди контрактувания пакет.

Според него би трябвало да се означи, че има доста неправилни тълкувания за решенията, които са открити за отбягване на " твърда " граница на остров Ирландия. Предпазният механизъм за ирландската граница е за ръководство на неповторимите опасности, които Брекзит основава в Северна Ирландия. Тя не е за смяна на конституционния статут на Северна Ирландия, акцентира Барние, като напомня, че Споразумението от Разпети петък дефинира по какъв начин Северна Ирландия би трябвало да бъде ръководена и това не е работа на Европейски Съюз.

Предпазният механизъм зачита деликатно контрактувания баланс в това съглашение сред съперничещи си политически възгледи и разнообразни идентичности в Северна Ирландия, показва Барние. Той напомня, че задачата на механизма е просто да има политика, която да подсигурява, че границата сред Ирландия и Северна Ирландия ще остане изцяло отворена и че статуквото на презграничния продан на остров Ирландия ще се поддържа.

По молба на Англия се споразумяхме да има общобританско митническо измерение на този защитен механизъм, споделя Барние, съгласно който той съдържа оптималната степен на еластичност, която Европейски Съюз може да предложи на една страна отвън блока.

Той напомня, че в този момент Англия желае Европейски Съюз да промени към този момент контрактуваното. Съюзът се ангажира да работи с Англия по време на временен интервал за различни сделки, които да реализират същата цел като защитния механизъм. Готови сме да стартираме тази работа незабавно след ратификацията на съглашението, добавя Барние.

Не съм оптимист за отбягване на сюжета без договорка, само че би трябвало да продължим да работим с решителност, споделя още той Барние. По думите му Европейски Съюз е подготвен да изследва всички пътища, които английското държавно управление може да показа и които са съвместими със съглашението за отдръпването.

" Премиерът сподели, че няма да има повече удължавания след края на октомври. Следователно Англия стигна досега на истината и би трябвало да реши дали напуща Европейски Съюз с или без съглашение. Ако избере второто, това значи, че няма да има временен интервал и няма да има " мини покупко-продажби ", тъй като Европейски Съюз ще работи единствено, с цел да отбрани личните си ползи ".

В случай на Брекзит без договорка всички финансови и други отговорности на Англия от времето на еврочленството й ще продължат да съществуват, акцентира Барние.

" Европейски Съюз не може да попречи на Англия да избере сюжет без договорка. Аз не бих могъл да схвана логиката на този избор, защото ще би трябвало да решим същите проблеми след 31 октомври. Много хора във Англия схващат това и бих се изненадал, в случай че те се поддадат на концепцията, че Европейски Съюз е отговорен за сложната политическа обстановка във Англия ", приключва Барние.

Какво може да се случи с Брекзит след провалянето на Борис Джонсън в Народното събрание четете тук.
Повече за провалянето му четете тук.
За предлагането му за предварителни избори четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (692)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР