Преди повече от три десетилетия американският и руският лидер се

...
Преди повече от три десетилетия американският и руският лидер се
Коментари Харесай

Путин надхитри Тръмп в Хелзинки

Преди повече от три десетилетия американският и съветският водач се срещнаха в дребна северна столица, а огромна част от света групово затаи мирис. Двете водещи нуклеарни сили бяха изправени пред екзистенциални провокации, а нуклеарните им арсенали се раздуваха без надзор. Необходимо беше да се направи нещо, с цел да се излезе от тази невъзможност.

Вчера двамата водачи не бяха Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, които се срещнаха в Рейкявик, Исландия, на 11-12 октомври 1986 година, а Доналд Тръмп и Владимир Путин, които разговаряха във финландската столица Хелзинки. Разликите сред тези две срещи на върха не биха могли да бъдат по-поразителни, само че залозите бяха не по-малко екзистенциални.

Книгата на Гийом Серина " Невъзможна фантазия ", която таман преведох от френски и ще бъде издадена идната пролет с увод от Горбачов, разказва по какъв начин руският водач смая Рейгън с предложение двете страни изцяло да унищожат нуклеарните си арсенали. Светът в никакъв случай не е бил по-близо до унищожаване на най-заплашителната и дестабилизираща мощ на планетата. Това предложение, станало известно като " нула нуклеарни оръжия ", се провали само поради нежеланието на Рейгън да се откаже от своята обичана, въпреки и изцяло непрактична, система за галактическа защита " Междузвездни войни ".

Съединените щати в последна сметка излязоха спечелили. Три години по-късно настъпи краят на комунизма, както и на господството на ранения и обеднял Съветски съюз над половин Европа.

Този път Вашингтон имаше още една несравнима опция. Но в Хелзинки през вчерашния ден американският президент беше надхитрен от един сръчен съветски водач, играещ от позицията на неоспорима мощ, забавлявайки се със своя много отслабен сътрудник. Нещата можеха да се развият доста друго. И в действителност, евентуално ще минат дни, седмици или месеци, до момента в който разберем какви отстъпки е направил в действителност Тръмп на Путин. Само можем да знаем какво не призна Путин на взаимната им конференция по-късно.

Руският водач сподели, че никой от военните му чиновници не се е намесвал по какъвто и да е метод в изборите в Съединени американски щати. Юристите, работещи по следствието на американския специфичен прокурор Робърт Мюлър за интервенция в изборите, обаче показаха поименно 12 съветски военни разузнавачи от Главното разследващо ръководство, които съгласно американското разузнаване в действителност са проникнали в демократичната система на Съединени американски щати. Обвинителният акт против тях изяснява по какъв начин те са направили това, безусловно до последното натискане на компютърната клавиатура.

Също по този начин знаем, че Путин въпреки всичко няма да признае, че е нахлул в прилежаща Украйна и е завзел огромно парче от нейната територия под дулото на оръжието, и че Тръмп не реализира никакво самопризнание на този факт от него.
Може да има метод за нови договаряния за ограничение на нуклеарните арсенали на двете страни. Но без да има меморандуми или подписани заявки директно след срещата, нямаме визия по какъв начин може да бъде реализирано това, в случай че изобщо стане.

Тази среща на върха даде на света таман това, което Путин искаше през цялото време - да бъде приет от индивида, който би трябвало да бъде водач на свободния свят, за законен член на клуба на водещите сили. А това беше същинският подарък, който даде Тръмп - да стоят като огромни другари на сложени един до различен сцени, разменяйки си похвали, усмивки и ръкостискания. Всичко това става в миг, когато съдружниците на Америка стоят в профил и гледат по какъв начин годините на сполучлива изолираност на една страна парий идват към печален и много непредсказуем край. За разлика от изхода от срещата сред Рейгън и Горбачов през днешния ден остават нерешени толкоз доста въпроси - заложени мини за бъдещето на демокрацията и единството на самия западен съюз.

Дейвид А. Анделман е някогашен задграничен сътрудник, гостуващ откривател в Центъра за национална сигурност към Юридическия факултет на Университета " Фордъм ", помощник на Си Ен Ен и коментатор на " Ю Ес Ей тудей ". Той е създател на книгата " Един раздробен мир: Версай 1919 и цената, която плащаме през днешния ден ". Изразените отзиви са персонално негови.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (800)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР