Преди повече от пет месеца коронавирусът се появи в Китай.

Преди повече от пет месеца коронавирусът се появи в Китай. ...

От началото на пандемията досега – как се промени разбирането ни за коронавируса?.


Преди повече от пет месеца коронавирусът се появи в Китай. Днес, близо 5 милиона души са били заразени с COVID-19, 3 милиона от тях са още активни. През цялото това време учените откриха много нови неща за коронавируса и някои от нашите първи впечатления за него и за произхода му, се промениха.

Ето някои от нещата, които се промениха, в знанията ни за COVID-19:

Произходът на вируса

Първият клъстър на епидемията от коронавируса бе регистриран в Ухан, Китай, в края на декември. Първите данни към СЗО бяха подадени на 31 декември. Но данни от китайското правителство, до които достига медията China Morning Post, показват друго  - първият случай, или "нулевият пациент" се е появил на 17 декември. Самоличността му не е ясна, но според медията, може би става дума за 55-годишен мъж от провинцията Хубей, където се намира Ухан.

Първоначално вирусът бе свързван с "мокрият пазар" в центъра на Ухан, а това доведе до забрана на продажбата на диви животни за храна не само в града, но и в голяма част от Китай. Но според доклада на група учени, едва 13 от първите 41 случая на COVID-19 в Ухан са свързани с пазара, което означава, че той не е първоизточникът на вируса. По-скоро пазарът може да е мястото, където коронавирусът е прескочил от един от първите заразени пациенти върху останалите хора.

Преди години SARS започна да се предава между хората като прескочи от прилеп върху цивитни котки, а от тях - върху човек. Предполагаше се, че е подобна ситуацията и с COVID-19 - вирусът е прескочил от прилеп върху змия или панголина, а от там се е предал върху хората. Но според учените, нито едно от тези животни не е виновно за епидемията.

Разпространението на вируса

Мерките за социална дистанция бяха взети, тъй като при кашляне, кихане и хранене, вирусът можеше да измине около метър и половина. По-късно стана ясно, че той може да образува аерозоли при определени ситуации, като интубация в болницата, които могат да изминат и близо 4 метра.

Изследователи от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията откриха жизнеспособни вирусни частици и в изпражненията на пациентите с коронавирус. Авторите на изследването съобщиха, че "те могат да замърсят ръцете, храната, водата и т.н.", а ако навлязат в устата, носа или очите на човек,  причиняват инфекция.

Друг екип от китайски учени пък открива, че вирусът се съдържа и в спермата на 16% от мъжете, заразени с коронавируса, което подсказа, че той може да се предава и по време на полов акт. Вирусът е открит както при мъже, които все още се лекуват, така и у тези, които уж вече са преборили COVID-19.

В началото на пандемията много статистики ни показваха колко дълго коронавирусът се задържа върху различните повърхности - 2 дни върху дрехи, 4 часа върху монети, 3 дни върху стомана. По-късно стана ясно, че истината е друга - учените не могат да докажат колко точно оцелява вирусът извън човешкото тяло. Някои изследвания посочиха, че дори и вирусът да е открит след 6 дни върху определена повърхност, това не значи, че той е заразен, а частиците му по-скоро вече не са активни.

Учените отговарят и на въпроса, дали температурата влияе на живота на COVID-19. Според тестовете, при 4 градуса по Целзий, той оцелява 4 седмици. При 37 градуса, той оцелява едва ден.

Болни, но без симптоми

В началото на епидемията се тестваха само онези, които започваха да кашлят, развиваха треска или много по-тежки симптоми. По-късно стана ясно, че може да си болен от COVID-19 и да не усетиш абсолютно нищо. Между 25%  и 50% от хората не развиват абсолютно никакви симптоми.

Трудно бе да се определи и кои симптоми са предизвикани от COVID-19. Първоначално това бяха температура, кашлица, стягане в гърдите. С напредването на времето обаче се появиха и други - тромби в кръвта, инфаркт, инсулт, посиняване на пръстите. Симптоми на коронавируса се оказаха и диария, повръщане, гадене, умора, болки в тялото и главоболие.

Все още не е ясно как COVID-19 засяга нервната система, но според проучване в Китай, при 25% от пациентите е имало симптоми на разтройство в нервната система.

Сега вече знаем и колко трае инфекцията - средно 17 дни. Близо 98% от заразените развиват симптоми до 11 дни след като са се заразили. По-малко от 1% показват признаци на болестта след 14 дни. Първоначално се появява само кашлицата и треската. Около петият ден ситуацията се влошава, а след осмия вече се наблюдава трудност в дишането и плевмония.

В някои случаи, инфекцията може да продължи и повече от месец.
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg