Преди повече от две седмици САЩ преустановиха издаването на всякакви

...
Преди повече от две седмици САЩ преустановиха издаването на всякакви
Коментари Харесай

“Бъди внимателен” - към всички посещаващи Турция


Преди повече от две седмици Съединени американски щати преустановиха издаването на всевъзможни неимигрантски визи в Турция, с което стопираха пътуванията на хиляди турски жители до Съединени американски щати. Око за око, Турция разгласи преустановяване издаването на електронни визи и визи на летищата за американци, идващи непосредствено от американски дестинации.

Американските наказания против Турция бяха въведени, откакто турски жители, работещи в американските консулски служби в Анкара, станаха цел на разширяващите се интервенции по прочистването на турското държавно управление: до момента са арестувани двама служащи в консулството.

Визовите наказания в Съединени американски щати бяха усетени на всички места в Турция, изключително от тези, които са привикнали да пътуват постоянно до Съединени американски щати през последното десетилетие. Големият американски полетен график на Turkish Airlines е удостоверение за турското търсене на взаимосвързаност със Съединени американски щати. Плановете на хиляди хора бяха замразени или анулирани напълно.

До този миг вредите са лимитирани. Тъй като визите в Съединени американски щати постоянно имат десетгодишен период на годност, доста от тях към момента нямат проблем да се справят; а тези, които обезверено желаят да стигнат до дестинация в Съединени американски щати без настояща виза, могат да аплайват и посредством трета страна - въпреки че това сигурно е скъпо и лишава доста време.

За разлика от Турция, в Съединени американски щати прекъсването на издаването на визи съвсем не бе вест, а реципрочният акт на Турция - въпреки и в сходство с дипломатическия протокол - нанесе доста повече вреди на турските ползи. Турските авиолинии оповестиха за спад от 45% в резервациите от Турция до Съединени американски щати

Но даже и в случай че визовият проблем не е оказал огромно въздействие на доста американци, имиджът на Турция към този момент е достигнал дъното с помощта на други събития, които в действителност провокираха медийно влияние, не на последно място и невъздържания език на Ердоган във връзка с Съединени американски щати и цялата история с извиненията за случая с президентските охранители, които биха протестиращите във Вашингтон.

Похвалният облик на Турция, за който бях привикнал да слушам в Америка, беше сменен от една преобладаваща роля: Турция като властническа страна. И защото политическата обстановка в страната се утежни, многото студенти, сътрудници и другари, които в миналото се насочваха към Турция, постепенно стопираха да го вършат.

Сега тези другари и сътрудници ми споделят, преди да отида там: "Бъди внимателен".

През 2015-2016 година "бъди внимателен" се отнасяше до персоналната сигурност.

През тези години Турция беше изумена от тероризма на „ Ислямска страна “ (ИД) и ПКК, само че Турция съумя да върне възприятие за сигурност по улиците си.

След опита за прелом от 2016 година и наложеното след него изключително състояние, което докара до арестуването на десетки хиляди души, "бъди внимателен" се трансформира в по-широко предизвестие: "Пазете се от протестите" и "пазете се от протестиране". Американците видяха непосредствено по какъв начин протестиращите във Вашингтон бяха атакувани от защитата на Ердоган.

Би било също толкоз подходящо да прибавим спомагателни предизвестия към посетителите: "Пазете се от журналистиката", откакто репортерът на "Уолстрийт джърнъл" Айла Албайрак бе наказана на две години затвор задочно поради публикация, която държавното управление осъди като "терористична пропаганда".

Също по този начин може да се добави "пазете се от интензивност за човешките права" по отношение на членовете на "Амнести интернешънъл", които бяха освободени под гаранция, откакто прекараха съвсем 100 дни затвор (председателят на „ Амнести интернешънъл “ Танер Кълъч към момента е в ареста).

И "внимавай да работиш с Неправителствени организации от какъвто и да е вид", след неотдавнашния арест на Осман Кавала, който изигра основна роля в популяризирането на гражданското общество и интернационалните художествени планове.

И "внимавайте да не сте американец, който може да бъде употребен като заложник", след американското медийно отразяване на американския свещеник Андрю Брънсън, който е бил държан повече от година по съмнителни обвинявания за шпионаж, което се трансформира в инструмент за потреблението на Брънсън като чип в договарянията от Турция. Това беше откакто Ердоган загатна, че може да бъде сменен за Фетхуллах Гюлен, търсен ислямски свещеник, който Турция желае за хипотетичното му управление на преврата.

Тъжната действителност е, че в случай че Турция беше склонна към дипломатическите тънкости и се беше пробвала да остане отвън радара на Съединени американски щати и да избегне ненужните спорове, множеството от преливащите и документирани нарушавания на човешките права в Турция щяха да останат скрити в отчетите на „ Хюмън райтс уоч “ и „ Амнести интернешънъл “.

Колко американци осъзнават (или ги е грижа), че съпредседателите на третата по величина политическа партия Селахаттин Демирташ и Фиген Юкседдаг от най-вече кюрдската HDP са зад решетките, дружно с дълъг лист от други депутати от същата партия, с което дейно се заглушава опозицията?

Тъй като новините за нарушаванията на човешките права в Турция стават все по-масови, в Конгреса на Съединени американски щати има възходящ двустранен консенсус, че Турция е минала всички червени линии на демокрацията и върховенството на закона.

Въпреки съгласуваните опити на Турция да бъдат оставени настрани чиновниците от Конгреса и Държавния департамент, опитите на Ердоган да реализира директна връзка с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп най-малко към този момент, наподобява, са се провалили като тактика.

Вчера сенаторите на Съединени американски щати изпратиха писмо и от двете партии до президента Тръмп, изразявайки сериозната си угриженост по отношение на "продължаващото ерозиране на правата на индивида и упадъка на демократичните полезности в Турция".

Тъй като Турция се нарежда по-близо до Русия и защото в Съединени американски щати се появяват повече гласове, призоваващи за преосмисляне на историческите стратегически връзки сред двете страни, Турция е на път да срине съдбовно своя имидж в Съединените щати, рискувайки освен основен съдружник, само че и късмет Турция още веднъж да стане магнит за американската инвестиция и поддръжка. Америка също заплаща цена, поемайки разнородни геополитически загуби заради отдръпването на Турция.

Досега Ню Йорк и Истанбул в никакъв случай не са изглеждали толкоз надалеч. /БГНЕС

------------

Луис Фишман, професор в Бруклин колидж, който е живял в Турция. Анализът е оповестен в „ Аарец “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР