Преди повече от 45 години, в края на 70-те, в

...
Преди повече от 45 години, в края на 70-те, в
Коментари Харесай

За виетнамците, които са учили и работили у нас по времето на социализма

Преди повече от 45 години, в края на 70-те, в България по държавна конвенция стартират да мигрират хиляди виетнамци. Те не идват на екскурзия, a тъй като страната им е претърпяла 20 годишна война с Америка, в която са изгубили доста. Идват небогати, гладни и необразовани и чакат България да ги изучи, нахрани и да им подаде ръка, което страната ни прави по най-хубавия метод.

Повече от 30 хиляди виетнамци са работили, а над 5000 са учили в България преди 1989 година В следствие доста от тях са заемали високи позиции във виетнамското държавно управление и локално ръководство, в научните среди, както и в бизнеса.

За виетнамците, които са учили и работили у нас по времето на социализма, България е втора татковина. Всички пазят в сърцата си чудни юношески мемоари, приказват много добър български и се събират постоянно.

На близо 10 хиляди километра от България те си вършат вкъщи кисело мляко по наша рецепта. Обичат таратор, мусака, луканка, кебапчета и гроздова ракия. Пеят без неточност “Моя страна, моя България ” и “Една българска роза ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР