Преди по-малко от месец стана ясно, че космическият телескоп на

...
Преди по-малко от месец стана ясно, че космическият телескоп на
Коментари Харесай

Телескопът „Джеймс Уеб“ откри потенциален признак на живот на ледената луна на Юпитер

Преди по-малко от месец стана ясно, че галактическият телескоп на НАСА „ Джеймс Уеб “ (JWST) е разкрил „ саморасъл “ въглероден диоксид на ледената луна на Юпитер Европа. Това покачва вероятностите студеният воден свят да съдържа живот.
Европа, която е малко по-малка от нашата Луна, е покрита с кора от воден лед, сковал соленоводен океан. Наличието на течна вода прави Европа завладяващ обект на проучване за учените, интересуващи се от извънземен живот. Но до момента никой не беше посочил, че океанът съдържа верните молекули, изключително въглерода, който е главен конструктивен детайл на живота на Земята.
Новото изобретение от JWST е забавно, тъй като въглеродният диоксид не наподобява да е пренесен от астероид или метеорит и се появява в геологично млад район на юпитеровата луна, наименуван Tara Regio. Това кара учените да предположат, че газът може да се е образувал на самия сателит.
„ Предишни наблюдения от галактическия телескоп Хъбъл демонстрират доказателства за океанска сол в Tara Regiо “, сподели в изказване планетарният академик от университета Корнел Саманта Тръмбо. „ Сега виждаме, че въглеродният диоксид също е мощно съсредоточен там. Смятаме, че това значи, че въглеродът евентуално има своя финален генезис във вътрешния океан “, добавя Тръмбо. Тя е водещият създател на една от двете публикации за новите наблюдения на Европа, оповестени в списание Science на 21 септември. Благодарение на мощността на JWST, на откривателите от обсерваторията им били задоволителни единствено няколко минути, с цел да схванат нови детайлности за Европа.
Учените описват, че са разкрили признаци както на бистър, по този начин и на безформен въглероден диоксид на ледения спътник. (Аморфен се отнася до дезорганизирана молекулярна форма спрямо твърдите модели на кристалите.) Те са видели високи концентрации в това, което астрономите назовават „ области на безпорядък “, където повърхностната кора е нарушена и евентуално има придвижване на материя сред земната кора и вътрешния океан. Тъй като въглеродният диоксид не остава постоянен за дълго на повърхността на Европа, поражда догатката, че въглеродът е пристигнал от океана относително неотдавна. Повърхността на спътника е на междинна възраст към 60 милиона години, съгласно данните за няколко от кратерите в леда. 
Учените възнамеряват две задачи до Европа през идващите години. Мисията Clipper на НАСА, която се чака да започва през 2024 година, ще обезпечи наблюдения на юпитеровата луна от орбита, с акцент върху търсенето на молекули и условия, удобни за живот. Междувременно Европейската галактическа организация изстреля галактическия транспортен съд Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) през април. Той ще приближи газовия колос през 2031 година Този транспортен съд ще извърши 35 прелитания на трите луни Европа, Ганимед и Калисто.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР