Преди пет години кюрдите бяха близо до получаването на собствена

...
Преди пет години кюрдите бяха близо до получаването на собствена
Коментари Харесай

Военните на САЩ - кръвници на ЧВК Вагнер. Каква тайна пазеше Сирия дълги години?

Преди пет години кюрдите бяха покрай приемането на лична земя за първи път в историята, и то каква! Пълна с петрол и газ. Но американците се намесиха. Те освен провалиха договарянията, те опълчиха кюрдите и сирийците.

През февруари 2018 година подразделенията на ЧВК Вагнер получиха задачата да поемат контрола върху сектор от брега на Ефрат покрай Хашам в сирийската провинция Дейр ез-Зор и да лишават завода за преправка на газ Коноко от проамериканските кюрди. Ето какво написа за това военният сътрудник на ВГТРК Александър Сладков в своя канал в Telegram:

" Бях очевидец на авансово събитие, което обещаваше да бъде международна сензация. Москва предизвиква федерализацията на Сирия и се застъпваше за легализирането на Сирийски Кюрдистан ", споделя той.

" Кюрдите за първи път в историята можеха да получат лична земя!!! Преговорите бяха извънредно сложни. Сменихме знамената, кюрдите и сирийците не желаеха да виждат знамената си едно до друго, а страните подписаха документи без да се срещат, посредством съветския военачалник Поплавски. Но на идващия ден американците принудиха кюрдите да се отдръпват от контракта! Кюрдите не пристигнаха на втората среща ", споделя кореспондентът.

Той акцентира, че сме помирили народа на Сирия, доколкото сме могли. Но където са Щатите, има кръв. След това, до момента в който бяха на кюрдския плацдарм, американците нападнаха щурмови самолети на ЧВК, употребявайки „ летящата батарея “ A130, хеликоптерна връзка Apache, дронове Reaper Predator и бомбардировачи B-52.

Американските военни са кръвници на ЧВК Вагнер. И в доста връзки в този момент въпросът се взема решение на фронтовете на Украйна. Но какво да кажем за кюрдите? Водят ли се в този момент сензационните диалози?

Фото: Anas Alkharboutli/Globallookpress.com

Трябва ли да се договаря с кюрдите?

В изявлението си за " Първи съветски " специалистът по Близкия изток и Кавказ Станислав Тарасов означи, че Москва продължава да води разговор с кюрдите и Дамаск. Турция е индиректно обвързвана с това.

" От време на време те отшумяват, след това се възобновяват. Това се дължи на обстоятелството, че част от сирийските кюрди считат за належащо да си сътрудничат с Дамаск в битката против ИД* ", изяснява той.

" Някои от тях считат, че е належащо да се борят за автономност и основаване на кюрдска държавност в Сирия. Освен това, в случай че едната формация заема видимо неутрална зона, то втората се употребява с цялостната поддръжка на Съединени американски щати, чиито елементи са ситуирани на територията на Сирия ", изясни събеседникът на " Цариград ".

Американците употребяват кюрдите, с цел да ги убедят, че ги поддържат в борбата против джихадистите. Но те имат свои ползи в Сирия. В поддръжка на това Тарасов напомни по какъв начин Съединени американски щати използваха триъгълника Турция-Сирия-Ирак, с цел да нахлуят на територията на Ирак през 2003 година

" Те способстваха за основаването на кюрдска автономност със столица в Ербил. И като цяло Ербил, в случай че погледнете неговите уеб страници, визити, контакти, равнището на разискване на проблемите, се държи съвсем като самостоятелна кюрдска страна ", споделя специалистът.

" Ако се сътвори някаква автономност на територията на Сирия, това ще подтиква сепаратистките придвижвания в югоизточната част на Турция, където плътно живеят кюрдите. А Турция вижда в това опасност за териториалната си целокупност. В Западен Иран има не по-малко кюрди, в сравнение с в Ирак. А това ще способства и за раздробяването на Ирак, означи специалистът.

" Кюрдите са политически разнородна конструкция, с произлизащите от това проблеми. Но те работят в тандем в битката за място под сирийското слънце ", споделя той.

" Кюрдите маневрират, влизат в контакти, затворени, открити, водят затворени договаряния с турските управляващи. Естествено е. И всяка от страните се пробва да употребява кюрдите в свои ползи за решение на тактически цели. Подобно на кюрдите, те се пробват да решат част от проблемите си. И това е нормална обстановка в Близкия изток “, изясни Тарасов.

Позицията на Москва

Русия признава кюрдските организации. Но ние действаме въз основа на правилото за опазване на териториалната целокупност, акцентира Тарасов.

" В процеса от Астана ние осигурихме представителството на кюрдите, присъединяване в сирийското споразумяване. Но по-нататъшните контакти на кюрдите - зависят от Дамаск и Анкара ", сподели специалистът.

" Защо призовахме Анкара и Дамаск да се договорят. Споразумението, подписано през 1998 година, което предвиждаше взаимно решение на кюрдския въпрос, в този момент не работи. Това значи, че това дава опция на сирийския президент Башар Асад, в случай че е належащо, да разиграе кюрдската карта против турците ", изясни той.

" Можеше (Асад) да обещае на кюрдите автономност и да ги притегли на своя страна. Но до момента това не се е случило, - сподели още събеседникът на Цариград.

Москва е в коалиция с други участници в този въпрос. Според Тарасов кюрдският фактор има съществено геополитическо значение. Русия поддържа статуквото, защото става дума за нашите сътрудници – Турция и Иран. И разиграването на кюрдската карта може да дестабилизира обстановката в тези страни.

" Последните събития в Иран и всеобщите демонстрации бяха директно обвързани с етнически обстоятелства. Те се организират основно в кюрдските региони и в част от Ирански Азербайджан. Ситуацията е доста тежка, ние се държим доста деликатно. И ние поддържаме връзка с централните управляващи на Техеран, Дамаск и Анкара “, заключи Тарасов.

Каква е сложността на спора?

Друг събеседник на " Цариград ", старши теоретичен помощник в Центъра за арабски и ислямски проучвания към Института по изтокознание на Руската академия на науките Борис Долгов изясни ролята на кюрдския фактор в Близкия изток.

" Кюрдите са разграничени хора. Според водачите на кюрдското национално придвижване през днешния ден към 48 милиона техни представители живеят в Турция, Иран, Сирия и Ирак ", изясни той.

" Най-радикалните от тези водачи приканват за кюрдска национална страна. Но какъв е казусът? Че кюрдската национална конструкция, условно, ще бъде основана на територията на тези страни, където те живеят. Което провокира безпокойствие измежду тези страни ", - сподели Долгов.

Кюрдите, живеещи в Северна Сирия, имат лично държавно управление. Те включват представители на арабското население. Те не са подчинени на формален Дамаск, те се управляват от американците. Съединени американски щати се интересуват от разкъсването на Сирия.

" Сирийското управление неведнъж е заявявало, че счита кюрдското население за част от сирийския народ, това е безусловно верен метод ", прибавя специалистът.

" Дамаск им даде право да употребяват своя език, да водят образование на националния език, да основават свои национални организации, само че в границите на единна сирийска страна. Действията на американците са ориентирани против това. Тяхната политика е да разчленят Сирия, акцентира още той.

Анкара счита, че кюрдското национално придвижване, в частност ПКК, се държи нападателно. Турските управляващи я признаха за терористична организация и я не разрешиха на своя територия.

" В Турция имаше терористични офанзиви. Отговорността за тях беше предоставена на представители на Работническата партия на Кюрдистан ", сподели още Долгов.

" След това Турция стартира военна интервенция, бяха нанесени въздушни удари против кюрдските въоръжени формирования. Анкара стимулира дейностите си с това, че се притеснява от навлизане на терористични групировки на нейна територия. Които от своя страна имат контакти с кюрдските въоръжени групировки, подкрепяни от Съединени американски щати ", отбелязва специалистът.

На този декор се следи наклонност към доближаване на позициите по кюрдския въпрос сред Турция и Сирия и като цяло към възстановяване на връзките сред Дамаск и Анкара. Действията на Русия остават ориентирани към опазване на суверенитета и териториалната целокупност на сирийската страна.

По думите на Долгов има контакти сред сирийската и турската страна на равнище Министерство на външните работи и Министерство на защитата. Но въпросът към момента не е решен заради американската поддръжка за кюрдите.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР