Преди пет години френските анализатори изключваха възможността Марин льо Пен

...
Преди пет години френските анализатори изключваха възможността Марин льо Пен
Коментари Харесай

Може ли Марин льо Пен да спечели?


Преди пет години френските анализатори изключваха опцията Марин льо Пен да бъде определена за президент. Сега към този момент не е по този начин. Как се стигна дотук и какви са рисковите от възможна нейна победа?

Преди 5 години, до момента в който интернационалните наблюдаващи се притесняваха, че Марин льо Пен може да бъде определена за президент на Франция, френските анализатори единомислещо и изрично отхвърляха сходен сюжет.
Редакцията предлага
Този път специалистите либералистичен признават, че крайнодясната Льо Пен би могла да победи. Социологическите изследвания плануват извънредно.

Как се стигна дотук?

Изследванията предвидиха сигурна победа за Макрон с удобна преднина, изключително откакто Русия атакува Украйна и французите се сплотиха към своя водач.

Този резултат отслабна бързо. След като Западът наложи наказания на Русия, цените във Франция се покачиха още повече. С това се ускори и главното терзание: по какъв начин да свържем двата края?

Изглежда, че Льо Пен откри метод да се възползва от обстановката. В продължение на месеци тя обикаляше дребни села, градове и пазари, представяйки се за претендент, непосредствен до хората. Тя даде обещание, че в случай че бъде определена, ще задържи цените на главните артикули и ще понижи Данък добавена стойност върху горивата и силата.

Льо Пен като умерения претендент в крайното дясно

Макрон изчака последния миг, с цел да се включи в акцията. Той изглеждаше прекомерно ангажиран да се пробва да се оправи с съветския президент Владимир Путин. Кампанията му се свеждаше до няколко дребни срещи и една по-масова. Избирателите останаха с усещането, че техният президент сякаш не се интересува от всекидневието им и е прекомерно убеден в триумфа си.

Освен това някой различен несъзнателно оказа помощ на Льо Пен. Това беше извънредно десният политически публицист, а след това и кандидат-президент, Ерик Земур. С искрено расистките си лозунги той изпъкна като даже по-краен от Льо Пен.

Това го изстреля за известно време нагоре в изследванията, даже и над самата Льо Пен. След това обаче рейтингът му внезапно се срина, не на последно място и заради това, че се колебаеше дали да поддържа приемането на украински бежанци и поддържаше неразбираемо отношение към Путин, на който в предишното се възхищаваше.

Марин льо Пен съумя да усили поддръжката си и да стигне до балотаж макар конкуренцията на другия крайнодесен претендент Ерик Земур.

Странно е, че макар демонстрираната от Льо Пен непосредственост с Путин в предишното и финансовата поддръжка, която тя е получавала от Русия, акцията ѝ не забуксува. Напротив, тя даже укрепи позициите си. Грубите изявления на Земур постепенно, само че несъмнено я утвърдиха като сдържан претендент на крайната десница.

Льо Пен желае да легализира дискриминирането

Но не се заблуждавайте. Платформата на 53-годишната кандидатка към момента е мощно повлияна от духа на съоснователя на партията - татко ѝ Жан-Мари Льо Пен, който неведнъж е осъждан за омаловажаване на Холокоста и подбудителство на расова ненавист.

Ако стане президент, Льо Пен ще организира референдум за регистриране на така наречен принцип на национално преимущество в конституцията на Франция. Чрез него хората с френско поданство биха имали преимущество пред чужденците по въпроси като достъпа до работа, жилища и здравни грижи. По този метод на процедура дискриминирането ще бъде легализирана.

Като президент тя възнамерява да криминализира помощта за влизането на незаконни мигранти във Франция и оставането им в страната. Тя ще ограничи правото на протекция и не би се поколебала да връща чужденци назад в страни, където ги чака правосъдно гонене или гибел. И въпреки към този момент да не загатва непосредствено в програмата си Фрекзит (излизането на Франция от Европейски Съюз - б.р.), тези промени на процедура биха довели до сходно развиване. То се вписва в нейната антиглобалистка визия, проекта ѝ за надзор над френските граници и усилването на икономическия протекционизъм.

Макрон: проевропейски, само че надалеч не съвършен

Макар всичко това да е в ослепителен контрастност с проевропейската, интеграционна позиция на Макрон, той надалеч не е безукорен. Французите го подлагат на критика за пазарно насочените му промени, които облагодетелстват бизнеса. Така той си завоюва прозвището " президент на богатите ". Макрон към този момент разгласи, че в случай че бъде избран отново, ще усили пенсионната възраст и ще принуди получаващите обществени помощи да работят или да се образоват.

Макрон надви в първия тур от президентските избори във Франция, само че успеха му на балотажа не е сигурна.

Междувременно екологични организации подлагат на критика президента, че не съумява да се оправи с измененията в климата. Групи, защитаващи правата на дамите, го упрекнаха, че не прави задоволително и за равенството сред половете.

При ръководството на Макрон обаче безработицата спадна, а стопанската система се развива относително добре. Това е посредством и на милиардите евро, изхарчени от държавното управление, с цел да омекоти резултатите от пандемията. Въпреки че дава обещание да ограничи имиграцията, той възнамерява нови закони против дискриминация на чужденците при кандидатстването за работа и приемането на жилище.

Над френската народна власт тегне сериозна опасност

Но тежестта на рецензиите против Макрон не може да се мери със опасността за фундаментите на френската народна власт, която би основала победа на Льо Пен.

Единственият метод страната да бъде предпазена от тоталитаризма е да се попречи тя да пристигна на власт. Преди да създадат избора си след две седмици, френските гласоподаватели би трябвало ясно да се запитат до какъв брой ценят демокрацията.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР