Преди осем години Здравко Димитров, който тогава беше кмет на

...
Преди осем години Здравко Димитров, който тогава беше кмет на
Коментари Харесай

Здравко Димитров: Трябва да се изнесе костницата

Преди осем години Здравко Димитров, който тогава беше кмет на регион " Западен ", а в този момент е регионален шеф, се е запалил по концепцията да възвърне Братската могила точно като Пантеон на починалите във войни. Покани в Пловдив софийските скулптори Георги Чапкънов и Ставри Калинов, а също и проектант Любомир Шинков.  Катинарите на вратите на Братската могила бяха свалени, криптата - отворена, композицията - прегледана от експерти. С една картонена кутия потегли акцията за дарения, с цел да се помогне за планиране и реституция. Всички в тази инициативна група  бяха твърди в желанието мемориалният комплекс да се трансформира в знак на респект пред паметта на националните герои, а криптата да послужи освен като музей, само че и като зала за концерти, откакто се  покрие от горната страна.

Инициативата обаче замря, без да се развие. Здравко Димитров мина на различен пост, с други задължения. Друг кмет, с изключение на него, по този начин и не отвори дума за Тракийския мавзолей.  

Идеята за възобновяване на Братската могила като мавзолей е добра, само че би трябвало да има публичен спор, сподели завчера регионалният шеф. Според него, в случай че се подхваща реституция, би трябвало да се изнесе костницата. Според историци там са положени кости на 127 починали партизани, измежду които са Лиляна Димитрова и Йорданка Чанкова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР