Преди около година Silvergate Bank, скромна по размер банка, разположена

...
Преди около година Silvergate Bank, скромна по размер банка, разположена
Коментари Харесай

Банковата криза в САЩ – какво трябва да знаем

Преди към година Silvergate Bank, скромна по мярка банка, ситуирана в Ла Джола, Калифорния, и известна със съдействието си с разнообразни крипто компании като FTX, заяви на регулаторните органи, вложителите и клиентите си, че заради продължителния интервал на изтегляне на депозити ще приключи активността си.

Това затваряне означи забележителен спад за Silvergate, в миналото считана за водеща банка за крипто предприятията, която беше очевидец на забележителен напредък от основаването си през 1988 година

Тежкото състояние на Silvergate обаче е единствено върхът на айсберга в районния банков неуспех през 2023 година, който, както разкрива времето, продължава и след края на календарната година. Разгръщащата се рецесия се простира оттатък Silvergate, като Silicon Valley Bank, друга калифорнийска банка, е изправена пред бедствени условия, в това число продажба на проблематични активи, придобиване на заеми и прибягване до незабавни продажби на акции, което в последна сметка приключва с всеобщо изтегляне на средствата от банката и следващ колапс.

Въпреки че Федералната корпорация за обезпечаване на вложителите (FDIC) предложи да застрахова всички депозити в Silicon Valley Bank, отливът на рискови капиталисти и софтуерни компании, укриващи депозити, надалеч надхвърлящи застраховаемите $250,000, продължи с цялостна мощ. Този сюжет провокира верижен резултат, който засегна районните банки в цялата страна.

След спасяването на Silicon Valley Bank, Signature Bank в Ню Йорк, също известна с другарската си позиция във връзка с криптовалутите, се сблъска с сходна рецесия на доверието, като клиентите побързаха да изтеглят депозитите си. Въпреки уверенията на FDIC да изплати компенсации на всички инвеститори, без значение от застрахователния предел от $250,000, суматохата продължи.

Калифорния остана в центъра на рецесията, като стана очевидец на банкрута и последвалото придобиване на First Republic и PacWest Bancorp доникъде на 2023 година

Днес въпросът е към момента настоящ: “ ” За страдание, груповият отговор на американското население, вложителите и бизнеса демонстрира, че не са извлечени задоволително поучения и има систематична инерция.

Вместо да се употребява моментът за премахване на главните дефекти в банковите практики и застрахователните политики, следствията се характеризираха с изтъкване с пръст на банковите практики и политиките на Федералния запас, като се подцениха значими промени.

След рецесията New York Community Bancorp, една от банките, които получиха активи от към този момент несъществуващата Signature, получи избавителна помощ в размер на милиард $, с цел да поддържа активността си, след забележителен спад на акциите.

По създание повтарящата се тематика акцентира систематичното отвращение да се вкарат нужните промени, до момента в който не се сблъскат с тежки последствия. За страдание неуспехът на регулаторите и политиците да се оправят със систематичните проблеми продължава, даже когато още една районна банка е на ръба на колапса.

Може би единствено когато болката се ускори и пострадат повече инвеститори, което ще накара FDIC и политиците да създадат преоценка на остарелите банкови и финансови политики, ще се стигне до значими промени. Дотогава наподобява, че всичко си е както нормално.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР