Преди около година се включих в програма, наблягаща на гребния

...
Преди около година се включих в програма, наблягаща на гребния
Коментари Харесай

Заслужава ли си това състезание?

Преди към година се включих в стратегия, наблягаща на гребния тренажор, в кварталния фитнес. Спокойно мога да кажа, че този вид тренировки са извънредно натоварващи. Един от позитивите на тази стратегия обаче е, че аз постоянно се озовавам до хора на моята възраст, с които организирам леки другарски съревнования.

В последно време обаче съм много под напрежение, защото ме убедиха да се включа в същинско фитнес съревнование, което обгръща участници от целия град. Много от състезателите са фитнес фанатици, които упражняват гребане от десетилетия. Очаквам да бъда размазан от мъже, която са доста по-големи и здрави от мен. По тази причина моят проект е просто да дам най-хубавото от себе си и да се съсредоточа върху личното си показване, игнорирайки всичко, което се случва към мен.

Размишлявайки над надпреварата аз осъзнах, че тази обстановка разказва добре другите способи, по които ние използваме сравнението в обществената среда като мотиватор. Социалните съпоставения са точно това – сравняването на личните ни успехи(или провали) с тези на другите.

Има два типа обществени съпоставения. Единият вид са възходящите съпоставения, при които човек се съпоставя с някой, който е в по-добра обстановка от него. Тези съпоставения може да ви накарат да се чувствате неудовлетворени от вашия живот и да се съмнявате в личните си благоприятни условия. Низходящите, въпреки това, са тези, при които се съпоставят с някой, който е по-зле от вас, като те ви карат да се чувствате по-добре за статута, който сте достигнали в живота си, като в същото време с това внасят у вас усеща на страдание за тези, които не са толкоз привилигировани.

Ако възходящите обществени съпоставения ви карат да се чувствате недоволни от живота, те могат да бъдат доста нездравословни за психическото и даже физическото ви здраве. Ако обаче методите по верния метод към тях, те могат да бъдат потребни. Недоволството генерира сила, а тази сила може да бъде употребена за възстановяване на вашата обстановка, стига да не попаднете в някои от множеството клопки по пътя към триумфа. Това значи, че имате би трябвало да имате някакъв надзор над личната си орис, вместо да бъдете ръководени от външни сили. Освен това, би трябвало да вярвате, че в случай че положите задоволително старания ще можете да ограничите (или елиминирате) разликата сред вас и индивида, с който се сравнявате.

Когато сравнявате себе си с ваш сътрудник в работата или с другар от Фейсбук, техните триумфи и достижения може да ви стимулират да дадете най-хубавото то себе си.

Важно е обаче да бъдете деликатни – обществените съпоставения може да бъдат и демотивиращи. Винаги може да намерите човек, който е по-успешен от вас, който е постигнал повече, преди да навърши 30 година, или който се занимава с нещо, което бихте желали да можете да вършиме. Ако не виждате метод да достигнете неговото равнище на триумф, вие може да се откажете даже от изцяло постижими за вас цели.

Когато възходящите съпоставения не работят като мотиватори и ви вредят, обърнете фокуса си във вътрешността. Когато сте съсредоточени върху това да бъдете малко по-добри в това, което вършиме – всяка идната седмица, последващи месец или последваща година, може да подобрите доста представянето си.

За да проработят тези вътрешни съпоставения обаче би трябвало да бъдете съответни. Не е задоволително просто да кажете „ Искам идната година да бъда по-добър в работата си “. Трябва да кажете по какъв начин тъкмо желаете да бъдете по положителни и какви ограничения смятате да предприемете, с цел да постигнете мечтаните резултати.

Когато употребявате тези вътрешни съпоставения е добре да имате лист с действителни данни, описващи предходното ви показване, с цел да можете да си поставите ясна цел, която да постигнете. Когато не разполагате с нещо черно на бяло, елементарно може да забравите за предходните си достижения и да изгубите визия за действителността.

Какво обаче може да кажем за низходящите съпоставения? Те несъмнено не са изключително потребни, в случай че желаете да се мотивирате да постигнете нещо велико. Тези съпоставения обаче имат две изгоди. На първо място, в дните, когато се чувствате зле, те могат да ви оказват помощ да осъзнаете, че сте единствени и че има хора, които се борят с още по-тежки проблеми. Второ, в по-напредналите стадии на вашата кариера може да станете наставник. Откриването на амбициозни хора, които желаят да реализират триумф, само че към момента не са го достигнали, може да ви подсети за пътя, който сте минали, преди да стигнете до мястото, на което се намирате в този момент. Протягането на ръка към някой, който не е имал същите благоприятни условия или шанс като вас, също може да бъде доста мотивиращо.

........................

Арт Маркман , когнитивен психолог и създател на книгата „ Умното мислене “, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР