Преди около два месеца писахме (виж ) за странния парламентарен

...
Преди около два месеца писахме (виж ) за странния парламентарен
Коментари Харесай

Вендинг машини за лекарства? Не звучи като честна игра

Преди към два месеца писахме (виж ) за странния парламентарен път на измененията в Закона за лекарствените артикули в филантропичната медицина, които предвиждаха основаването на филиали на аптеки в дребните обитаеми места, само че в последния миг тези текстове бяха изненадващо отхвърлени. В последните дни има ново развиване по тематиката, откакто държавното управление поддържа, които да бъдат ситуирани в селата и да бъдат ръководени от колцентър в " София тех парк ". Тази вест ни дава мотив още веднъж да се върнем и да хвърлим светлина към развиването на целия проблем.

Промените в Закона за лекарствените артикули в филантропичната медицина са импортирани още на 9 януари 2020 година и престояха в парламентарните комисии над шест месеца, в това число и по време на карантината. Промените плануват основаването на филиали на аптеки, т.е. право да се реализира активност на втори и идващ адрес, в обитаеми места с дефицит на аптеки. Условията са облекчени, в това число активността може да се прави от помощник-фармацевт, които да работи по 4 часа дневно и то единствено през някои дни от седмицата. Предложението е на държавното управление, а претекстовете са подписани от Бойко Борисов.

Тъй като в законопроекта се плануват голям брой промени, тази тематика не излиза на напред във времето. Не виждаме тя да се разяснява в елементи и в множеството мнения на заинтригуваните страни. В края на март ИПИ разгласява спорен материал за нездравословния резултат на популизма и регулациите върху някои сфери на стопанския живот, като една от главните тематики е точно законодателните спънки и неналичието на аптеки в дребните обитаеми места. В този материал доста ясно е разказан казусът – неналичието на достъп до медикаменти в селата и другите нерегламентирани способи за доставяне с такива, както и опитът на голям брой страни в Европа за оправянето с този проблем. Такива са филиалите на аптеки, пунктове за събиране на предписания и приемането на медикаменти по пощальон, мобилни аптеки и така нататък Примери доста, а най-разпространеният несъмнено са филиалите на аптеки, които действат при облекчени и по-гъвкави условия.

На 14 юли 2020 година, по време на второ четене в Комисията по опазване на здравето, текстът за филиалите изненадващо отпада. Предложението да отпадне е на Даниела Дариткова (ГЕРБ). Интересно е, че Лъчезар Иванов (ГЕРБ) се пробва да направи редакция – заменя думата " дефицит " с " открит дефицит " и думите " втори и идващ адрес " с " втори и трети адрес ". Очевидно това е в отговор на публицистични мнения по текста и опасения, че някой може да отвори безграничен брой филиали. При тази редакция на процедура биха били вероятни единствено два филиала на аптека. Редакцията обаче е оттеглена и филиалите на аптеки отпадат от законопроекта – освен това в някакъв вътрешен спор в границите на ръководещата партия.

Не е ясно за какво, само че това решение не провокира сериозен интерес. Макар всеобщо да е прието, че има проблем с достъпа до медикаменти в дребните обитаеми места, предлагането да има филиали на аптеки и последващото му отменяне не водят до някаква социална реакция. Единствената публикация по тематиката е в бюлетина на ИПИ (виж ). В резултат на тази публикация седмица по-късно " Нова телевизия " вършат репортаж, следвайки с камера образците по селата от дискусионния материал на ИПИ, който за следващ път демонстрира какъв брой тежък е казусът. След този репортаж тематиката напълно затихна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР