Преди около 8000 години климатът в Южна Америка внезапно се

...
Преди около 8000 години климатът в Южна Америка внезапно се
Коментари Харесай

Хората в Южна Америка намалели заради климатичните промени преди 8000 години

Преди към 8000 години климатът в Южна Америка ненадейно се трансформирал и това довело до понижаване на популациите хора на континента, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

"Археолозите в Южна Америка знаят, че преди към 8200 години обитаеми обекти на разнообразни места на континента ненадейно били напуснати от жителите им - съобщи Филип Ририс от Лондонския академични лицей. - В рамките на проучването си искахме да свържем данните за Северните Анди и Амазония с тези за южната част на Патагония и регионите сред тях.

"Преди към 8000 години равнището на преваляванията в Южна Америка, изключително в тропиците, станало непостоянно. Това оказало своето въздействие върху популациите хора от предколумбовата ера. Археолози откриха доказателства, че усъвършенстваните аграрни практики са разрешили на локалните хора да се приспособят към новите условия преди към 6000 години.

"Напускането на някои региони и нуждата от бързо пригаждане към новите условия може да са подтикнали изследването на различни тактики за оцеляване, в това число ранно обработване на растения ", означи археологът Мануел Аройо-Клавин от екипа.

В началото на междинния холоцен популациите хора в Южна Америка били формирани най-много от ловци и събирачи на плодове. Към края на интервала коренното население прибягнало до нови приспособени към почвата и климата технологии за развъждане на растения. Въпреки неочакваните климатични промени, археоложките данни навеждат на мисълта, че то е преуспявало първоначално и края на междинния холоцен.

Учените са анализирали археоложки данни за над 1400 обекта и сравнили стотици датирани с радиовъглерод артефакти с палеоклиматични данни.Резултатите от проучването са оповестени в Scientific Reports.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР