Преди около 430 милиона години морското ниво започнало да се

...
Преди около 430 милиона години морското ниво започнало да се
Коментари Харесай

Намаляване на кислорода в океаните преди 430 млн. г. отключило масово изчезване на животински видове

Преди към 430 милиона години морското равнище почнало да се повишава, а равнищата на кислорода в океаните внезапно спаднали. Резултатите от ново проучване сочат, че тези неочаквани промени отключили всеобщо изгубване на разнообразни типове морски животни, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Както означават създателите на проучването, океаните през така наречен силуриански интервал са напомняли доста днешните океани.

Предишни проучвания на фосили демонстрираха, че 80 % от всички конодонти - примитивни сходни на змиорки животни, и 50 % от всички трилобити - клас измрели членестоноги, са изчезнали от океаните преди към 430 милиона години. Досега точната причина за това всеобщо изгубване бе неразбираема.

"Връзката сред въпросните промени в кръговрата на въглерода и всеобщото изгубване на морски животни постоянно е била мистерия ", съобщи Сет Йънг от университета на Флорида.

Йънг и сътрудниците му употребявали нова технология за изотопен разбор, с цел да изследват антични океански седименти и да преценяват измененията в равнищата на кислорода в океаните през силурианския интервал. Били употребявани постоянни изотопи на въглерода и сярата и геохимически подписи на йода, с цел да се открият измененията в равнищата на кислорода в древността.

"Става въпрос за три обособени, самостоятелни един от различен подписа, само че когато ги комбинираме, разполагаме с нужните данни, с цел да разбираем феномена на локално и световно равнище ", разясни Йънг.

Новият разбор разкрил взаимовръзка сред намаляването на кислорода и изгубването на скотски типове. Учените с изненада открили, че ниските равнища на кислорода засегнали единствено 8 % от океаните на планетата. Според тях, това потвърждава, че дребни, само че неочаквани промени могат да имат световно влияние върху живите организми. Констатирахме, че не е нужно да се понижи кислородът в целия международен океан, с цел да се генерират този тип геохимически подписи и да се отключи механизъм, водещ до изгубване на доста типове, означиха учените.

Резултатите от проучването са оповестени в Earth and Planetary Science Letters.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР