Преди около 200 години белгийският математик и статистик Адолф Кетле,

...
Преди около 200 години белгийският математик и статистик Адолф Кетле,
Коментари Харесай

Движението за отказ от ИТМ като мярка за индивидуален здравен риск набира скорост

Преди към 200 години белгийският математик и статистик Адолф Кетле, който се пробва да опише " естествения човек ", вижда, че телесното тегло на възрастните в килограми е почти съразмерно на квадрата на растежа им в метри - мярка, която стартира да се назовава показател на Кетеле.

Едва през 1972 година, когато физиологът доктор Ансел Кийс го предлага като оценка на телесните мазнини, той получава по-разпознаваемото си име: показател на телесната маса или ИТМ.

Сега той се употребява на всички места, най-много като инструмент за скрининг на затлъстяването: Индексът на телесна маса под 18,5 е " поднормено тегло ", " здравословно тегло " е до 24,9, " наднормено тегло " е от 25 до 29,9, а " затлъстяване " е показател на телесна маса 30 и повече.

И защото този индикатор е предопределен за необятно приложение измежду популацията, той придобива голямо значение за обособените хора, като от време на време даже се назовава " алена писмен знак ".

" Това се отбелязва във всяко здравно досие ", споделя доктор Джейми Ард, професор по епидемиология и предварителна защита в Медицинския факултет на университета " Уейк Форест ". " Работодателят ви може да употребява показателя на телесната маса, с цел да ви предложи избрани уелнес стратегии. "

Индексът на телесната маса се употребява за установяване на допустимостта за банкет на медикаменти за намаляване и може да повлияе на достъпа до интервенции за промяна на ставите и лекуване на неплодородие.

" Тя е лесна за пресмятане и всъщност не коства нищо ", написа Ард в имейл, " тъй че е доста мъчно да бъде сменена. "

Но придвижването за отвод от ИТМ като мярка за самостоятелен здравен риск набира скорост: Миналата седмица Американската здравна асоциация одобри нова политика във връзка с показателя, като означи " забележителните ограничавания, свързани с необятното потребление на ИТМ в клинични условия " и уточни " историческата му щета " и " потреблението му за расистко изключване ".

" Индексът на телесната маса се основава най-вече на данни, събрани от предходни генерации от нехристиянското бяло население ", написа АМА. И въпреки че той е " доста обвързван с количеството мастна маса в общото население ", съгласно асоциацията той " губи предсказуемост, когато се ползва на самостоятелно равнище ".

За някои клиницисти нуждата да се съсредоточат върху освен това от ИТМ за обособените хора е остаряла вест.

" Това е съвсем все едно някой да разгласи, че преди малко сме разбрали, че хората ще употребяват мобилни телефони ", споделя доктор Итън Вайс, предпазен кардиолог в Калифорнийския университет в Сан Франциско и резидентен бизнесмен във компанията за рисков капитал Third Rock. " Това е като: " О, в действителност? Това беше преди 20 години. "

Д-р Шанън Еймс, доцент по медицина, занимаващ се с надзор на тежестта в Медицинския факултет на УНСС, споделя, че употребява ИТМ дружно с други критерии като Системата за стадиране на затлъстяването на Едмънтън, в композиция с до едночасово посещаване на пациента, с цел да изготви проект за всеки пациент.

" Затлъстяването, както всяко друго заболяване, е сложно и не може да бъде обхванато единствено с едно премерване ", сподели тя, като уточни, че има разнообразни равнища на тежест. " Има хора с нараснал ИТМ, които нямат данни за болести, нормално свързани с по-високо тегло, като хипертония, обструктивна сънна апнея и диабет вид 2.

Но има и хора с умерено нараснал ИТМ - продължава тя, - които имат метаболитни нарушавания, които могат да реагират на загуба на тегло. "

Новата политика на AMA признава тези ограничавания, като отбелязва, че ИТМ не прави разлика сред чиста и мастна телесна маса, и акцентира, че не регистрира разликите сред расовите и етническите групи, половете и хората на друга възраст.

Според отчета в поддръжка на смяната на политиката на АМА дамите са склонни да имат повече телесни мазнини, в сравнение с мъжете, а азиатците имат повече телесни мазнини, в сравнение с белите.

Индексът на телесната маса не регистрира и мястото, където хората носят мазнини - нещо, което през последните няколко десетилетия се трансформира в явен маркер за риск за здравето, споделя Вайс.

" Ако имате доста мазнини в корема и към органите си, или висцерални мазнини, това е неприятно ", изяснява той. " Ако носите мазнини в региона на бедрата и краката, бедрата и задната част на тялото си, това в действителност освен не е неприятно, само че е и добре. "

Казано по различен метод, той сподели, че " ябълковидното " тяло " е доста по-рисков фактор от крушовидното ".

Различните групи са склонни да придвижват мазнини по друг метод: Чернокожите дами, сподели Ард, са склонни да носят повече мазнини към ханша и бедрата спрямо белите дами, които носят мазнини по-централно към талията, което покачва риска от сърдечни болести и диабет вид 2 при идентичен ИТМ.

Ето за какво зависимостта от показателя на телесната маса може да сложи избрани групи в неравностойно състояние, изяснява той.

" Ако ИТМ се употребява за установяване на застрахователните цени за живот да вземем за пример, може да се окаже, че цветнокожите дами, които имат по-голям размер на тялото, само че са метаболитно здрави, получават по-високи награди спрямо други дами, които може да имат по-нисък ИТМ, само че имат мазнини в разнообразни области ", сподели Ард.

" Не имам вяра, че ИТМ като мярка самичък по себе си е расистки ", продължава той. " По принцип не е добра просвета да се екстраполират резултати от една група към друга, без да се удостовери науката в целевата популация. "

AMA предлага наред с ИТМ евентуално да се употребяват и други измервания на здравния риск, като да вземем за пример обиколка на талията, премерване на висцералните мазнини, състав на тялото, както и генетични и метаболитни фактори.

Според мен по-важно от ИТМ е дали всеки обособен пациент има метаболитен синдром ", споделя доктор Уила Хсюе, професор по медицина и шеф на Центъра за проучване на диабета и метаболизма в Медицинския център " Уекснър " към Държавния университет в Охайо. Тя цитира нараснали триглицериди, ниски равнища на така наречен добър холестерол, диабет или преддиабет, високо кръвно налягане или непотребни мазнини в черния дроб.

" Тези съставни елементи усилват сърдечносъдовия риск, в това число инфаркт, инсулт и сърдечна непълнота ", сподели тя, като означи, че високият ИТМ може да подтикне лекаря да ревизира за тези фактори и да обезпечи лекуване.

И макар че рестриктивните мерки на ИТМ са добре разбрани, някои лекари споделят, че ще бъде мъчно той да бъде преместен изцяло.

" Има и други способи за оценка на телесните мазнини ", споделя доктор Луис Арон, шеф на Центъра за повсеместен надзор на тежестта в Weill Cornell Medicine, само че " те не са толкоз лесни и евтини, колкото ИТМ ".

" Не съм сигурен, че можем да изхвърлим ИТМ, до момента в който не разполагаме с други ограничения, които са толкоз лесни за потребление ", сподели той.

Според Аронне обаче ИТМ не би трябвало да бъде определящ за лекуването за понижаване на тежестта на хора с " наднормено тегло " или даже с " естествен " ИТМ, които имат висока обиколка на талията или лабораторни резултати, предполагащи метаболитен риск. Според него хората от тази категория " би трябвало да дават отговор на изискванията за лекуване на затлъстяването ".

И ходът на АМА не би трябвало да се приема като напътствие за хората да отхвърлят изцяло ИТМ, сподели Ард.

" Нещото, което не желая да се случи вследствие на това, е цветнокожите и по-специално чернокожите да подценен ИТМ и да обсъдят наднорменото телесно тегло със здравен експерт, тъй като не схващат вярно желанието тук ", сподели той в имейл. " Целта е да се персонализира методът, по който ИТМ се употребява при вземането на медицински решения, и да се отдалечим от общите систематизирания, които могат да доведат до стигма и предразсъдъци. "

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР