Преди около 2 години започва да се вихри сага с

...
Преди около 2 години започва да се вихри сага с
Коментари Харесай

Само във Фрог: Разрешителното за ползване на “Турски поток”е фалшиво

Преди към 2 години стартира да се вихри сага с пресичането на р. Вит от “Турски поток”. Това е един от комплицираните стадии в строителството на газопровода. Първоначално тръбите би трябвало да минат под коритото на реката по по този начин наречения способ " хоризонтално ориентирано сондиране ". При метода се употребява огромно количество бентонит под налягане.

Отговорните институции и проектантите обаче пропущат обстоятелството, че става дума за карстов регион. Бентонитът отива по-надолу от плануваното, където се намират кладенците на водоснабдителната система на град Плевен. Водата се размътва, става негодна и надлежно се взема решение процесът да спре.

Тогава вложителите вземат решение да минат през реката по различен метод - с открит траншеен способ, при който дърветата по крайбрежията се изсичат, реката се загражда с дига и багерите разорават дъното. Става дума обаче за зона, която попада в “Натура 2000”. Има нарушаване на Закона за водите и нарушаване на проекта за ръководство на речен басейн “Дунавски район”, където има забрани за сеч на крайбрежна растителност.

Това няма никакво значение.

“Басейнова дирекция” издава позволение за прилагане на реката, с цел да се премине по този метод. Именно то се апелира пред Административния съд София-град. И до момента в който делото към момента е в ход, рзрешителното за потреблението на открит траншеен ров не би трябвало да се употребява. Това обаче също няма значение. Строежът на " Турски поток " върви, а " Басейнова дирекция " услужливо си затваря очите.



За това алармира пред ФрогНюз Димитър Куманов от Риболовен клуб " Балканка ", които апелират разрешителното, издадено от “Басейнонва дирекция”. Съдебният развой е дълъг, а шест поредни специалиста отхвърлят да се произнесат. Делото е изгубено от “Балканка”, които вземат решение да апелират пред Върховният административен съд.

, че по този начин или другояче реката не била разорана, ами бил употребен методът с ориентирано сондиране. Така било написано в Разрешението за прилагане на Потока, № СТ-05-1090 от 13.12.2020 на началника на ДНСК, както и в Акт пример 16 за определяне годността на градежа.

Всичко обаче свидетелства за таман противоположното - реката е разорана. Виждат се и багери, и ровове.

Сигнал ще бъде подаден до прокуратурата.

" “Не мога да върша прогнози прокуратурата по какъв начин ще реагира. Имаше различен случай с р. Вит при строителството на Автомагистрала “Хемус”. Беше разкопано, баластрата беше открадната през 2019 година Тогава сигнализирахме до прокуратурата. В момента към момента се води кореспонденция против незнаен причинител в прокуратурата в Ловеч. Прокуратурата е до на никое място, а там черно на бяло се знае кой е причинител и всичко е документирано. Три години няма никой. България няма страна. Те унищожават река след река, вършат безусловно неразрешени неща, секат дървета по реките, които са най-важните в света и то за някаква мижава спекулация. Това е неразрешено от Закона за водите и Закона за ръководство на речните басейни”, уточни Куманов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР