Преди около 10 години учените обявиха, че Плутон всъщност не

...
Преди около 10 години учените обявиха, че Плутон всъщност не
Коментари Харесай

Плутон може би е просто голяма комета

Преди към 10 години учените оповестиха, че Плутон в действителност не е планета , а е по-скоро неопределена форма на планета-джудже. Това изказване се дължи на обстоятелството, че невероятната му орбита и дребни размери го вадят от категорията на останалите планети от Слънчевата система .

 Какво е да летиш през космоса върху комета
Какво е да летиш през космоса върху комета

Видео от повърхността на 67P/Чурюмов – Герасименко

Наскоро обаче бе оповестено, че Плутон може би в последна сметка е просто гигантска комета, чието ядро е формирано от милиарди дребни комети, съобщи CNET.

Изследването е извършено от Института " Саутуест " (SwRI), като за изчисленията си екипът е употребил данни от задачата " Нови хоризонти " на НАСА, както и информация, събрана от тестът " Розета " на Европейската галактическа организация.

Учените са съумели да разработят космохимичен модел на Плутон, посредством който са открили, че един от най-големите азотни глетчери там има доста подобен състав с пробите от кометата, събрани от " Розета ".

 Списък със дилемите на NASA през 2018 година
Списък със дилемите на NASA през 2018 година

Ще се приближим до Слънцето повече отвсякога

Същото изследване предлага и втори модел, съгласно който Плутон е образуван от големи количества лед, които са се появили в резултат на агломерация от огромен брой комети.

Все още няма директни доказателства за тези теории за произхода и същността на Плутон, само че това не значи, че препоръчаните модели са неверни - работата по събирането на данни продължава.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР