Преди няколко ви съобщихме, че производството на електромобили може да

...
Преди няколко ви съобщихме, че производството на електромобили може да
Коментари Харесай

Кризата с дизела увеличи цената на скъпоценен метал

Преди няколко ви съобщихме, че производството на електрически автомобили може да срещне съществени проблеми поради повишаването на някои скъпи метали, нужни за тяхната изработка. Оказва се, че сходен проблем може да има и при транспортните средства с мотори с вътрешно горене, оповестява Automedia.

``
реклама

В случая повода е паладият  - драгоценен метал, който се употребява за катализаторите на колите. Неговата цена в последно време пораства съществено, като съгласно специалисти, повода е рецесията в бранша на дизеловите мотори.

Само от началото на годината цените на паладия са скочили с 20%. През тази седмица тройна унция е от метала (около 31,1 грама) за първи път в историята се продаваше на борсата за повече от 1500 $. И повода за това е автомобилната промишленост.

През 2018 година към 85% от общото ползване на скъпия метал се пада на производителите на коли. От паладий са направени катализаторите, а въвеждането на по-строги екологични стандарти прави тяхното търсене по-голяма. И това е още едно доказателство, че екологията коства скъпо.

Освен това, дизеловите коли очевидно са дискредитирани, което води до понижаване на тяхното произвеждане са сметка на бензиновите. Любопитното е, че за дизеловите катализатори не се употребява паладий, а платина, чиято цена съвсем не се е трансформирала от началото на годината.

Все отново, специалистите не чакат покачване на цените на новите коли поради повишаването на скъпия метал. За един катализатор се употребяват 0,6-0,9 грама паладий, който се добива най-много в Южна Африка и Русия. А най-големите консуматори са Китай, Северна Америка, Европа и Япония.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР