Преди няколко седмици британски учени обявиха успешно клинично проучване, проследяващо

...
Преди няколко седмици британски учени обявиха успешно клинично проучване, проследяващо
Коментари Харесай

Докога ще е нелечима хемофилията?


Преди няколко седмици английски учени оповестиха сполучливо клинично изследване, проследяващо успеваемостта на нов способ за лекуване на хемофилия . Данните сочат, че хемофилията може да се лекува дейно и дават

вяра на милиони хора по света, страдащи от до момента нелечимото наследствено заболяване. При обявяване на резултатите от изследването беше посочен един главен минус на проследявания способ за лекуване на хемофилия. Като подобен се посочваше упованието за доста високата му

цена
.

Преди броени дни обаче учените оповестиха, че упованията за непостижимо висока цена на лечебния метод са били пресилени и че лекуването на хемофилията в действителност ще се прави по доста по-достъпни механизми.

Хемофилията е наследствено излъчено генетично заболяване , при което е възпрепятствана синтезата на кръвосъсирващите фактори, помагащи на кръвта да се съсири след скъсване на кръвоносен съд и да се спре кръвотечението.

В основата на разработвания новаторски способ за лекуване на хемофилия стои характерна генна терапия . Установено е, че причина за всеки случай на хемофилия е разновидност в индивидуален ген. Това прави болестта доста уместно за лекуване с генна терапия, при което мутиралият ген елементарно може да се размени със „ здрав “ подобен.

Така аргументите за хемофилия ще се отстранен непосредствено радикално и заболяването ще се отстрани. Това ще бъде доста по-ефективен лечебен метод спрямо прилаганите до момента артикули за улеснение съсирването на кръвта, които имат единствено краткотраен резултат.

Свързани публикации.. На колелото на хемофилията 0 Доц. Валерия Калева: Над 600 българи имат хемофилия 0 Хемофилия 0

В момента клиничните изследвания за успеваемостта и сигурността на генната терапия за лекуване на хемофилия навлизат в идващ стадий и методът ще се тества световно . В изследванията ще вземат участие пациенти от 4 континента за огромно следене резултата на лечението.

Данните, събрани до момента, са извънредно обнадеждаващи. Проследените пациенти с хемофилия, лекувани с новата генна терапия, се повлияват доста добре от нея. Установено е, че кръвозагубата им след пострадване на кръвоносен съд е

доста по-слаба

и елементарно овладима. Това е разрешило фрапантно понижаване на дозата на употребените досега лекарствени препарати за лекуване на хемофилия.

Резултатите демонстрират, че и без спомагателен банкет, равнищата на кръвосъсирващи фактори при лекуваните с генна терапия пациенти с хемофилия са достигали стойностите, следени при здрави хора. Така главните терзания от значителни кръвоизливи и животозастрашаваща загуба на кръв в резултат на хемофилията изчезват.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР