Преди няколко месеца слушах по радиото детски хирург. Говореше увлекателно

...
Преди няколко месеца слушах по радиото детски хирург. Говореше увлекателно
Коментари Харесай

У нас виновни са винаги майките

Преди няколко месеца слушах по радиото детски хирург. Говореше увлекателно и с горделивост за работата си. Разказваше за избавени девойки и момчета, за часовете, които прекарва с тях, за рисунките в кабинета си. Накрая журналистката го попита за личния му наследник и тогава този убеден мъж, експерт със силите на Господ, смени тона и сподели, че съжалява, че просто няма времето, което желае да прекара със личното си дете.

Замислих се без да познавам този човек. Растат десетки, хиляди, стотици хиляди деца, които не получават от родителите си толкоз грижа, колкото може би би трябвало. Някои са на родители, които избавят непознатите деца, само че нямат задоволително време за своето.

Други са на хора, които редят плочки в Испания или берат ягоди във Англия. Гледат ги баба и дядо, до момента в който мама или баща се появяват вечер по скайп и по този начин години наред, само че всеки месец пращат пари в България. Същите хора, които чакаха на опашка да гласоподават на изборите през април предходната година, с цел да кажат на съгражданите си, че “няма такава страна ” с бюлетината на “Има подобен народ ”.

Често знаем малко за децата си. Като онази жена по малкия екран, чийто наследник беше прекарал в кома нощта след коктейл от божествен газ и алкохол в дискотека в Правец. Тя сподели нещо от вида: Моят наследник е състезател, в никакъв случай не е пил и не е пушил.

Усмихнах се като чух тази имитация. И аз не знаех, че моята щерка в 7 клас и на 13 години пие със съучениците си Самърсби в класна стая на Музикалното учебно заведение на улица “Оборище ” в София. И можеше и в никакъв случай да не схвана и като дамата от тв приемника да приказвам, че детето ми е пианист и състезател и в никакъв случай не би направило това.

Въпреки че знам, че съучениците на щерка ми пушат вайп и пият енергийни питиета, несъмнено - “тя не прави по този начин ”. Случва се в Докторската градинка в София, " пред вратите на гаража на един доста паралия, мамо, който ги гони ”.

Консултирах се за случката с психолог, който ми сподели, че има “много пациенти от Музикалното ” - разбирайте родители. Смях се, обясних на щерка ми, че учебното заведение е институция и тя не включва заниманията, плажното облекло и вейпването от прозореца в дребните междучасия. Отнесох скандал от татко ѝ за това, че вместо да кажа ясно, че на 13 не би трябвало да пие, аз изяснявам къде не се пие.

Междувременно пристигна време да се кандидатства и трябваше да избираме учебни заведения. Измежду причините за образованието на щерка ни се появиха и такива къде имало доста опиати и къде по-малко.

Много постоянно в последните месеци се сещам за изявлението на оня детски хирург, който избавя непознатите деца, само че няма задоволително време за своето.

Защото, в случай че ще живеем в общество и желаеме да имаме бъдеще като нация, би трябвало да разберем, че децата са на всички и би трябвало да имаме грижата и за нашите, и за непознатите.

Утре ще желаеме да викаме пред тв приемника “Мачкай, Гришо! ” или “Бягай, Ивет! ”. Ще се гордеем с непознатите деца, нали “всички сме българи ”, без да си даваме сметка за обстоятелството, че някоя непозната за нас българска майка юнашка си е отдала напълно живота и е жертвала кариерата си и комфорта, с цел да възпита идващия огромен състезател, музикант, математик.

Ще се хвалим пред чужденците, че на 30 години българинът Златко Минев взема решение спор в квантовата физика сред Бор, Шрьодингер и Айнщайн.

Обаче ще продаваме на други Златковци и Златки алкохол, цигари, божествен газ и вещества, макар че явно са под 18.

Годината е 2009 година Сегашният кмет на Правец - Румен Гунински, е общински консултант. Една вечер през октомври синът му е отвлечен от бандата на “Наглите ” в Студентския град. Три дни по-късно от бащата се желаят 1 млн. евро откуп за свободата на сина му, а той получава запис: " Татко, аз съм добре, дават ми храна и вода, апелирам те, дай им това, което желаят ”.

Бащата заплаща, “Наглите ” са хванати, животът продължава.

Сега Гунински-младши дава на малолетните клиенти на дискотеката си Правец “това, което желаят ” - божествен газ и алкохол.

Към датата на случая с младежа в кома, райският газ беше свободен артикул за продажба в менюто на нощните заведения. В последния си работен ден 47-ото Народно заседание одобри възбрана за продажба на божествен газ на лица под 18-годишна възраст.

На Гунински-младши обаче няма какво да му се случи. Виновна е майката.

У нас постоянно майките сме отговорни. Тя не е възпитала сина си и го е пуснала на дискотека, макар че той още няма 18. И макар че дискотеката не би трябвало да го е пуснала вътре, тъй като той няма 18.

Да посочим майката с пръст, да напишем три реда във Facebook и да продължаваме напред.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР