Преди няколко години собственикът на имота Атиа резорт се отказва

...
Преди няколко години собственикът на имота Атиа резорт се отказва
Коментари Харесай

Имот 70 дка в лесопарк "Росенец" се продава за 45.2 млн. лв.

Преди няколко години притежателят на парцела " Атиа резорт " се отхвърля да го развива

[ЧСИ] Парцел от близо 70 дка с няколко изоставени здания за почивни станции се продава още веднъж от частен правосъден реализатор. Имотът се намира в лесопарк " Росенец " край Бургас, наоколо до така наречен морски сарай на Ахмед Доган, а началната цена е 45.2 млн. лева с Данък добавена стойност. Същият парцел се оферираше и преди година, като желаната тогава сума беше доста по-висока - малко над 58 млн. лева, а купувачи нямаше. Сега търгът е възобновен по искане на община Бургас, а длъжникът е неработещо сдружение с испанска благосъстоятелност.

Имот с тежести

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Имотът се намира на юг от Бургас и е с повърхност 69 344 кв.м, като в него има построени няколко дребни хотелски и обслужващи здания, които обаче от дълго време не работят. Според обявата на правосъдния реализатор Станимира Николова на север парцелът излиза на морето и до него има път, само че огромна част от самото място е обрасло и мъчно проходимо. Публичната обмен на процедура ще стартира на 16 юни и ще продължи един месец, като отварянето на възможни оферти е планувано за 17 юли сутринта.

Взискател по изпълнителното дело е община Бургас, която преди година имаше да взема към 500 хиляди лева за налози и такси от притежателя " Атиа резорт ". Върху парцела има и две ипотеки от 2012 година за отпуснати заеми от Banco CAM и Bankia. Заемите на процедура са взети от едноличния притежател на българското сдружение - Atia Spain (в ликвидация), като с тях е трябвало да бъде създаден планът край морето. В края на предходната година вземането на Bankia е било добито с контракт за цесия от Sareb - сдружение, основано от испанското държавно управление за ръководство на активи от преструктуриране на банки.

Собственикът

Компанията " Атиа резорт " е основана през 2007 година с предмет на активност ръководство и придобиване на парцели, като година по-късно купува парцела в парка " Росенец ". Продавач тогава е друго българско сдружение с различен испански притежател, а цената на договорката е 78.2 млн. лева Според последния оповестен доклад на " Атия резорт " за 2016 година по време на рецесията през 2009 година планът е бил замразен, само че три години по-късно е бил обновен. През 2014 година компанията влиза в процедура по разпродажба, откакто такава стартира и за испанския й притежател, само че няколко месеца по-късно производството е прекъснато. Българското сдружение обаче очевидно се отхвърля от концепцията единствено да създаде плана и взема решение да търси покупател. Такъв и до момента не е открит.

Преди " Атиа резорт " парцелът е имал други притежатели, като следите водят до фонда Equest. Преди години той интензивно купуваше недвижими парцели на локалния пазар, само че след това напусна България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР