Преди няколко години по причини, които оттогава никой досега не

...
Преди няколко години по причини, които оттогава никой досега не
Коментари Харесай

NYT: Путин и изкуството с достойнство да излизаш в оставка

Преди няколко години по аргументи, които от този момент никой до момента не е обяснил, съветският президент Владимир Путин изчезна от публичното полезрение за повече от седмица, което накара съветската столица да се разтревожи за положението му.

Когато Путин се появи още веднъж на обществено място, той отхвърли този епизод, казвайки, че „ е скучно без злословия “, написа The New York Times.

Въпреки това, късото му неявяване хвърли светлина върху една от характерностите на съветската политика: след 20 години отпред на Русия, Путин през днешния ден ръководи политическата класа, която се опасява от отсъствието му повече от наличието си.

Това значително и повече от всичко друго изяснява за какво в сряда, 15 януари, в своето послание към Федералното заседание Путин се възползва от опцията и разгласи непредвидена метаморфоза на системата за ръководство четири години преди да излезе в оставка.

Освен всичко, това повдига въпрос, на който самият Путин явно към момента не може да откри отговор: дали той в миналото ще може да напусне поста си, без да провокира съществени катаклизми в границите на съветската политическа система и без да заплаши наследството си или даже личната си сигурност?

„ За множеството автократични водачи отдръпването от властта беше много рисково “, споделя Даниел Трайсман, професор по политически науки в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. “За да остави властта без никакви последици, е належащо нещата да вървят доста добре и системата да е стабилна”, написа "Поглед инфо ".

Обикновено ориста на автократите, напуснали властта, е нежелана: гибел, затвор или заточение. Тази наклонност е присъща и за Русия, където Путин, който в този момент е на 67 години и който към този момент е станал дядо, ръководи страната по-дълго от всеки различен актуален съветски водач като се изключи Сталин.

100 години преди Путин да стане президент на страната в навечерието на новата 2000 година, единствено трима от деветте водачи спокойно подават оставка. Останалите или умират на поста си, или са разстреляни.

Предложените промени на Конституцията от Путин демонстрират, че той има проект, който ще му помогне да бъде в сигурност и да предотврати вътрешна битка, в случай че не желае да остане президент на страната, откакто актуалният му мандат завърши през 2024 година.

Основното тук е да се показва, че той няма желание да се откаже от властта след напускането на поста президент на страната.

„ Той не може просто да помоли някой да заеме неговото място “ и безвредно да отстъпи, разяснява социологът Сергей Белановски, който деликатно следи съветската политика.

В рамките на съветската система съюзите на олигарси, генерали, губернатори, разузнавачи и ръководители на петролни компании се конкурират между тях за власт и пари.

Най-често, криейки това от обществото, те популяризират компромати едни против други и се пробват да се уверят, че техните противници са или задържани, или принудени да изоставен страната.

Ролята на арбитър в тези разногласия се поема от Путин, който би трябвало да предотврати ескалацията. Ако той в действителност се отдръпна, като се откаже от тази роля, „ ще избухне гражданска война”, както счита Константин Хаасе, социолог от Московското висше учебно заведение за обществени и стопански науки, профилиран в мрежите на патронаж в съветския хайлайф.

Признаците на тази вътрешна битка към този момент са забележими. Например, през 2017 година някогашният министър на стопанската система и член на демократичното крило в съветската политика Алексей Улюкаев се скара с авторитетния глава на държавната петролна компания Игор Сечин.

В последна сметка Улюкаев беше приет за отговорен за приемане на рушвет от 2 милиона $ от тази петролна компания, който му беше даден в подаръчна торбичка, в която имаше и домашни салами. Улюкаев, който в този момент излежава осемгодишна присъда, твърди, че всичко е било скалъпено.

Промените, оповестени от Путин, явно са предопределени да му запазят статута на съдия при сходни разногласия. В резултат на тези промени част от пълномощията на президента ще бъдат разграничени сред Народното събрание и Държавния съвет, а това ще отслаби позицията на президента, даже преди наследникът на Путин да пристигна на власт.

Друга смяна евентуално ще защищити Путин от правосъдни каузи от непознати страни - да вземем за пример, от искания по отношение на злополуката на пътническия аероплан в източна Украйна, свален от съветска ракета през 2014 година Путин предложи да се забрани използването на интернационалните право и контракти, в случай че те нарушават съветската конституция.

Според Хаасе Путин може да заеме всеки от новите постове - министър-председател, началник на новоизбрания Държавен съвет или водача на партията с болшинство в Народното събрание - и в това време да обезпечи своята сигурност и непоклатимост на системата, като публично подаде оставка от президентския пост.

Според закона, признат през 2001 година, след оставката си Путин ще получи имунитет и пенсия от 580 035 рубли на месец.

Според формалната информация за приходите и имуществото на президента на Русия, имуществото на Путин е доста непретенциозно: апартамент, гараж, три автомобила, създадени от Русия и ремарке-палатка.

Разбира се, има доста клюки, че благосъстоянието му надвишава десетки милиарди долари и че той си е построил голяма вила в Крим.

Затова най-вероятно Путин не е толкоз угрижен за материалното си благоденствие, що се касае за вероятността от преструктуриране на политическата система.

„ Едно е ясно: Путин предложи да преминем от сегашната система, която е прекомерно фокусирана върху пълномощията на президента, към по-сложна система от инспекции и салда “, написа Владимир Милов, някогашен заместник-министър на енергетиката и опозиционен водач. Това всъщност ще разреши на Путин да управлява своя правоприемник.

В четвъртък, 16 януари, Путин се обърна към членовете на работната група, с цел да приготвят оферти за изменение на Конституцията, като хвърли повече светлина върху проектите си. Според него тези промени са предопределени да създадат съветската политическа система „ по-отворена “.

Сякаш намеквайки за бъдещата си роля, Путин акцентира на разширението на пълномощията на Държавния съвет. Според него работната група би трябвало деликатно да обмисли този въпрос.

„ Това е деликатна работа, ние би трябвало да бъдем доста деликатни по какъв начин вписваме Държавния съвет в Основния закон, неговите преимущества и така нататък Това е доста значим съставен елемент “, съобщи Путин.

Според Белановски е извънредно значимо ясно да се отбелязя желанието да се поддържа властта, с цел да се сведе до най-малко битката за властта, която през днешния ден я има Путин.

Белановски цитира известната съветска сентенция: “Не дели кожуха на неубитата мечка”.

Превод: В. Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР