Преди няколко дни Световната здравна организация (СЗО) публикува списък с

...
Преди няколко дни Световната здравна организация (СЗО) публикува списък с
Коментари Харесай

Анонимни блогове и фалшива информация застрашават живота и здравето на хиляди хора


Преди няколко дни Световната здравна организация (СЗО) разгласява лист с най-големите здравни закани за човечеството за 2019 година Освен познати заболявания като Ебола, СПИН, грипни пандемии, незаразни болести от вида на диабет и рак, описът включва още замърсяването на въздуха, резистентност на антимикробни препарати и „ доброволното отричане от имунизация “, станало известно като антиваксърство. Във връзка с отчета на СЗО от Центъра за разбори и спешни връзки (ЦАКК) изпратиха своя коментар, като включването на „ доброволния отвод от имунизация “ е директен резултат от фрапантно повишаване на случаи на заболявания, които не би трябвало да се появяват при обикновено равнище от имунизация над 95% от популацията.

„ Масовата аудитория все по-активно търси информация по всички въпроси, изключително медицински “, разясняват от ЦАКК. Според центъра неналичието на съответна, разбираема, научно-обоснована, научно-популярна и цялостна информация в тази област, води до следните 10 отрицателни трендове у нас:
Нарастване на недоверието в общоприетата медицина. Нарастване на недоверието към имунизациите и имунизацията като наложителен детайл от актуалното общество. Нараства недоверието към практиката на лекари и други медицински лица. Нарастване на недоверието към фармацевтичната промишленост и фармацевтичните артикули. Засилване на подозренията в обичайна просвета и все по-засилваща се религия в теории на конспирацията. Засилване търсене на различни медицински средства или способи – хомеопатия, билколечение, бабини цярове и други Засилване на експериментирането със странни ритуали и псевдолечебни дейности като уринотерапия и други Засилване на търсенето на „ различна “ информация по тематиката. Засилване на интензивността по конгреси и обществени мрежи в търсене и препоръчване на „ различни “ предписания или способи. Критично намаляване на % население, което е имунизирано.
„ Натрупването на сходни практики и систематичното им използване в прорез на признатите интернационалните медицински и здравни стандарти могат да доведат и тук-там водят до съдбовен излаз за обособени човеци или цели групи от популацията. На идващ стадий те могат да нанесат непоправими вреди както в хуманно, икономическо и обществено измерения “, допълват от Центъра за разбори и спешни връзки.

 Снимка СЗО/Сергей Волков

Снимка СЗО/Сергей Волков

Според специалистите на центъра дейностите на администрацията и експертите, заети в тази сфера, се характеризират в следните направления:
Липсва систематичен метод за даване на подробна здравна информация. И като цяло на научна. Лекарите са прекомерно заети с работата си и условията на администрацията и не съумяват да споделят добре с всеобщата аудитория. Все по-често учители вместо да преподават обич към науката и книгите, демонстрират филмчета от YouTube и дават „ опция на обстоятелствата “. Липсват научно-популярни излъчвания в електронните медии. Нарастване на псевдо-научни издания и вести, разпространяващи подправени вести под формата на „ право за различни обстоятелства “. Липса на реакция от страна на Българска академия на науките, висшите образователни заведения и на държавните институции. Липса на реакция от страна на министерства, организации, парламентарни комисии и всички други органи, които са участници в процеса по ограмотяване на всеобщата аудитория.
Като цяло има големи празнини в връзката сред учените, лекарите и всеобщата аудитория. „ Лекарите са прекомерно заети. Чиновниците нямат предпочитание. В информационната дупка шарлатани намират комфортно място да популяризират тайни теории. Хората търсят информация и попадат на анонимни блогове, уеб сайтове и подправена информация. Някои от уеб страниците, за повдигане на визити, стартират да пускат от ден на ден информация, която няма нищо общо с действителността “, прибавят от ЦАКК.

Тази среда единствено подхранва най-лошите страхове на хората. Особено на родителите, които са изплашени за здравето на децата си. В обстановка на остра липса на съответна връзка и мощно обезпокоени по здравословни аргументи, те са способни да повярват на всичко. Затова и фалшив информациите за заприказва на фармацевтични компании, за отрова във имунизациите, за живак във имунизациите и други сходни намират от ден на ден последователи. Липсата на информация за пръв път е приета за опасност за човечеството, допълват от ЦАКК.

Препоръките

на Центъра за информационни действия за излизане от информационната злополука са:
Спешно разработване на осведомителна тактика за повишение равнището на осведоменост на българските жители по медицински тематики. Министерство на здравеопазването и МОН да си поделят отговорността по изработването и използването на тактиката. Тя да бъде включена измежду главните цели на Министерски съвет. Намиране на съидейници в лицето на Българска академия на науките, ВУЗ-овете, други научни организации. Особено в лицето на дребните общности, които и в този момент създават научно-популярни осведомителни материали. Работа с локалното посланичество на СЗО. Създаване и разпространение на всички вероятни осведомителни материали – брошури, плакати, листовки, клипове, филми – документални и научно известни, анимационни филмчета, излъчени и доста други. Влизане в програмата на учебните заведения. Въвеждане на стандарти кое е „ теоретичен факт “ и кое не. Обучение на учителите. Комуникационно образование на лекарите. Създаване на горещи линии за връзка освен по тематиката с имунизациите, само че и по всички медицински тематики. Създаване на особено звено за следствие на всички случаи, пораждащи подозрение за щета, породена от ваксини и обществено обявяване на резултатите от инспекциите. Обучения за публицисти на тематика кое е теоретичен факт и кое е небивалица. Система за инспекции и санкции на лекари, които фалшифицират бележките за имунизация. Отказ от някои обществени услуги на хора, които не имунизират децата си.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР