“Преди няколко дни получихме сигнал за заразени животни, взехме проби

...
“Преди няколко дни получихме сигнал за заразени животни, взехме проби
Коментари Харесай

Мъка И Отчаяние След Масовата Евтаназия На Добитъка. Ето Кой Донесе Чумата В Странджанско!

“Преди няколко дни получихме сигнал за инфектирани животни, взехме проби и лабораторно заболяването бе доказана ”, обявиха от Агенцията по храните в Бургас ден откакто животните бяха загробени. “Обнадеждаващото е, че селото е географски отдалечено и единствено един единствен път води до него ”, разяснява доктор Георги Митев, началник на ветеринарите.

Общо пет са огнищата на заболяването, само че в случай че болестта трансферира тези региони ще стане ужасно, съобщи пред “Труд ” Симеон Караколев, ръководител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

По непотвърдена информация болестта е почнала от село Кости, когато на паша са били заболели и здрави животни, добави той.

Заболяването е мощно заразно и се предава посредством храната, посочи Караколев. Най-често става, когато от изпражненията на болното животно се замърси тревата и по този начин се разболяват другите животни.

При 99% от случаите заболяването води до гибел, уточни овцевъдът. Затова и мъртвите животни не се транспортират до екарисаж, а се заравят в трапове до мястото на огнището. Ако заболяването излезе отвън засегнатите региони, ще пострадат хиляди фермери. В страната има над 1,3 млн. овце.

Ако заболяването не бъде овладяна, на България ще бъдат наложени ограничавания за експорт на артикули от овце и кози – мляко, сирене, месо.

“Отправихме зов към хората в засегнатите региони да не събират животните при паша и да ги извеждат единствено към фермата. Молим се болестта да не се популяризира отвън петте региона ”, уточни Караколев. “За доста от хората, които изгубиха животните си, това не е бизнес, а метод на живот. Това е прехраната им, тъй като те губят от неосъществени доходи от продажбата на мляко ”, сподели ръководителят на асоциацията.

В 10-километровата следена зона към огнищата, животните бяха сложени под оборен режим, т.е. да нямат връзка с други стада. Забраната за търговия с живи животни и продукцията, която излиза от тях, беше въведена не за задачите области, а единствено за обособените общини, където има наранени животни.
Tags: ОЩЕ СКАНДАЛИИНТРИГИЛЮТИ ЧУШКИАФЕРИ
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР