Преди няколко дни Хосеп Гуардиола похвали героя от дербито срещу

...
Преди няколко дни Хосеп Гуардиола похвали героя от дербито срещу
Коментари Харесай

Непобедимият

Преди няколко дни Хосеп Гуардиола похвали героя от дербито против Манчестър Юнайтед Фил Фоудън, наричайки го „ най-хубавия състезател във Висшата лига “. Комплимент, който би погалил слуха и на най-глезения и придирчив играч. А какво ще кажете, в случай че ви дефинират за „ най-хубавия в света “ на вашата позиция? А в случай че статистиката ви сочи, че сте несломим?

Става дума за Родри. Наглед незабележимият вътрешен полузащитник, който е непробиваем и с него в редиците си Манчестър Сити в действителност наподобява невредим. BBC към този момент писа, че испанецът сложи връх за най-вече следващи мачове във всички шампионати, в които няма загуба, когато е бил на терена. 395 дни. 59 мача. И по този начин Родри внезапно се оказа в позиция, в която надали е вярвал, че ще бъде. Той наподобява незаместим за отбора си. Вкара победния гол за „ жителите “ във финала на Шампионската лига през предишния май, само че в никакъв случай не е бил във фокуса на вниманието. И може би няма по какъв начин да бъде по-различно, тъй като постоянно почитателите харесват и смъкват шапка на атакуващите футболисти, каквито са звездните му съотборници Ерлинг Холанд и Кевин де Бройне. Досегашният връх принадлежеше на Рикардо Карвальо, с който на терена Челси не беше губил преди време в 58 следващи мача. Иначе казано – Ман Сити загуби в постоянното време с Родри в състава за последно през февруари 2023 против Тотнъм. И от оня мач е несломим с испанския си диригент в средата на игрището. „ Гражданите “ завоюваха требъл, прибавиха и трофея от Световното клубно състезание, както и Суперкупата на Европа, а в това време Родри завоюва и Лигата на Нациите с неговата Испания.

Манчестър Сити закупи халфа през 2019 от Алетико Мадрид за 62.5 млн. паунда и се надяваше, че той ще успее да се трансформира в заместител на някогашния капитан Фернандиньо. И очакванията станаха действителност. Стигна се до миг, в който Гуардиола сподели, че испанецът е „ абсолютно най-хубавият състезател на неговата позиция в света, освен това с разлика. “ Той разрешава на де Бройне, Фоудън, Холанд и Бернардо да се усещат безпределно несъмнено на терена, да имат свободата на деяние, да не мислят, че няма кой да покрие възможна тяхна неправилност. И похвалите не идват единствено от неговите съотборници. Съвсем неотдавна Том Локиър от Лутън показа, че е „ наслаждение “ да се дели един терен с испанеца. Същински Ролс Ройс на футбола. И статистиката приказва повече от красноречиво. В последните 70 мача на Сити полузащитникът е играл в 59 – както към този момент констатирахме, във въпросните дуели тимът няма нито една загуба. В останалите 11, в които Родри не е играл, „ жителите “ са изгубили – забележете – пет пъти. А това няма по какъв начин да е случайност. Другите числа също евентуално не лъжат. За същия интервал – Сити вкарва приблизително по 2.6 гола приблизително на мач, когато Родри играе и по 2.2 гола приблизително на среща, в случай че него го няма. Отборът позволява още веднъж приблизително по 0.8 гола с него и по 0.9 без него. Нещата стават даже още по-сериозни – през настоящие сезон няма различен състезател в огромните 5 шампионати в Европа с повече точни подавания, като идващите в тази ранглиста в Англия изостават с много – Паскал Грос, Енцо Фернандес, Деклан Райс, Мойсес Кайседо.

През сегашния сезон, когато получи червен картон и трябваше да изтърпи наказването си, Ман Сити падна от Нюкасъл, Уулвърхемптън и Арсенал.

Да си несломим наподобява невероятно. Но очевидно – единствено наподобява. Защото Родри трансформира понятията и по всичко проличава, че ще продължи да бъде с съществена функционалност и в идващите мачове. Пардон – и в идващите сезони.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР