Преди няколко дни бе представена новата версия на операционната система

...
Преди няколко дни бе представена новата версия на операционната система
Коментари Харесай

Излезе новата операционна система Elementary OS 5.0 Juno

Преди няколко дни бе показана новата версия на операционната система Elementary. Това е Elementary OS 5.0 Juno, в която има редица усъвършенствания и промени.
Elementary OS е бърза, отворена и конфиденциална опция на Windows и macOS. Разработчиците споделиха, че през изтеклата година са работили доста старателно, с цел да показват една в действителност добра Linux дистрибуция, получила кодовото име Juno .

Новата дистрибуция предлага по-съвършен потребителски интерфейс, нараснала продуктивност и е подобаваща както за начинаещите, по този начин и за опитните консуматори. Самата платформа е на едно доста по-високо равнище.
Какво ново предлага Elementary OS 5.0 Juno Изчистеният магазин за приложения


AppCenter е вграденият магазин за приложения, от който потребителите могат да зареждат както безвъзмездни, по този начин и платени приложения, особено основан за тази операционна система. В актуализирания магазин се тества новата технология „Плати, колкото пожелаеш“. Тоест, разработчиците и програмистите качват в магазина своите приложения и слагат препоръчваната от тях цена. Потребителите могат сами да преценяват и изберат, какъв брой да платят за съответното приложение. Възможно е да се вкара цифрата „0“ и приложението да се изтегли гратис.
Обновеният текстов редактор Code


На текстовия редактор Code е обърнато доста повече внимание спрямо неговия „колега“ Loki. Редакторът е изработен от програмисти за програмисти.

Вниманието е фокусирано най-вече върху работата по писането и редактирането на сорс код. Функциите и подпрограмите, номерирането на редовете, ръководството на досиетата на плановете, анализът на знаците и още доста други – са авансово включени и добре настроени. Добавена е и нова тъмна тематика, която дава мрачен жанр както на приложението, по този начин и на написания сорс код. И още, добавена е цялостната интеграция с Git.
Новият файлов управител


Кодът е напълно пренаписан, изчистен и структуриран. Използват се повече общоприети библиотеки вместо вътрешни функционалности. Обновени са цветовете на досиетата има нови иконки.
Музиката


Приложението Music в Elementary OS 5 Juno към този момент е с по-опростени и комфортни детайли, а интерфейсът е актуален и изискан. Информацията за албума, траковете и рейтинга в този момент се демонстрират в изчистен непряк панел.
Терминалът


В новата версия терминалът е модернизиран и е по-добре приспособен към разработчиците и работния развой. Добавени са двете нови цветови тематики Solarized Light и High Contrast.
Браузърът Epiphany


Epiphany е напълно лек браузър, основан на WebKit. Той поддържа всички HTML5 и CSS3 функционалности, както и актуалните уеб стандарти. Epiphany поддържа Firefox Sync и може да синхронизира информацията сред Elementary OS и мобилното устройство, употребяващо Firefox.
ДругоНовият режим Night Light. Тази функционалност има ръчен и автоматизиран режим за конфигурация на параметъра Sunrise to Sunset. Режимът трансформира цветовата температура на екрана, като понижава излъчването на синия цвят през нощта. По този метод очите на потребителя се уморяват доста по-малко и се заобикаля безсъницата.Вградена е поддръжката на функционалността Picture-in-Picture, която важи както за видеа, по този начин и за общоприети програмни прозорци. Достатъчно е да се натиснат клавишите ⌘(Window) + F и да се избере програмен прозорец или просто област и в ъгъла на екрана се появява съответното изображение. То се намира над всички други прозорци и е допустимо да се трансформират неговите размери и местоположениеДобавени са няколко анимации на иконките – иконката за уведомленията „звъни“, когато дойде известие, Bluetooth и Night Light иконките реагират на включване и изключване и т.н.Изцяло нови звуци за другите потребителски дейности – могат да се включват, изключват и променятНовата Elementary OS 5 Juno се базира на Linux ядрото 4.15, осигуряващо доста по-добра хардуерна поддръжка и по-висока продуктивност спрямо предходните версии на Linux Kernel.

Elementary OS е известна като може би най-красивата Linux дистрибуция. Но нейната нова версия прибавя непоклатимост и безпроблемна работа с на процедура всевъзможен хардуер. Добавени са редица нови варианти, които ще са потребни за всички консуматори.

Ако употребявате по-стара версия на Elementary OS или се замисляте, каква Linux дистрибуция да започнете да употребявате, несъмнено се предлага новата Elementary OS 5.0 Juno.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР