Преди началото на разговорите между Владимир Путин и Си Цзинпин

...
Преди началото на разговорите между Владимир Путин и Си Цзинпин
Коментари Харесай

Това ли са ядрените куфарчета на Китай и Русия, експерт обяснява

Преди началото на диалозите сред Владимир Путин и Си Цзинпин двамата водачи бяха видяни да бъдат следвани от двама чиновници с чанти.

Снимките и видеоклиповете на двойката провокираха спекулации в обществените мрежи, че водачите демонстрират по този начин наречените " нуклеарни куфарчета " на своите страни - евентуално като част от някаква форма на сигнализиране на Запада.

Това са куфарчетата, които непрекъснато пътуват с водачите на нуклеарните сили и съдържат кодовете и информационните устройства, нужни за разрешаване на потреблението на нуклеарни оръжия.

Въпреки това военният анализатор на Sky News професор Майкъл Кларк съобщи, че е " малко евентуално " чантите, които носят чиновниците, вървящи зад президентите на Китай и Русия, да съдържат инструментите, нужни за започване на нуклеарен удар.

" Хората, които носят нуклеарните куфарчета или нуклеарните топки, както постоянно ги назовават, нормално се стремят да останат допустимо най-незабележими ", сподели той.

" Със сигурност не можем да изключим концепцията, че това може да е част от някакъв несръчен жест, само че има и други по-вероятни пояснения ".

" Например, двамата водачи явно не приказват еднакъв език, тъй че постоянно ще имат преводачи наоколо - и това може да са просто чиновници, които носят документи, нужни за срещите им ", допуска професор Кларк.

" Другото нещо, което би трябвало да се означи, е, че въпреки Путин сигурно да е прочут с фино прикрити нуклеарни закани, китайците надалеч не са толкоз последователи на този тип изразителност, тъй че наподобява много малко евентуално да желаят да се включат в сходен тип груби сигнали. ", добавя той.

Ядреното куфарче на Русия обичайно се носи от морски офицер. Известен като " Чегет " (по името на планината Чегет в Кавказките планини), куфарчето рядко се снима.

Миналата година бяха показани фрагменти на Путин в Пекин, съпроводен от униформени офицери, които носят устройството.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР