Преди много, много години върху Северното полукълбо на Марс е

...
Преди много, много години върху Северното полукълбо на Марс е
Коментари Харесай

Мегаокеан е съществувал на Марс

Преди доста, доста години върху Северното полукълбо на Марс е имало голям, голям океан. В грамадната територия вода се вливали реки и ручеи, образуващи се от изобилните превалявания над Червената планета.

Това съмнение бе направено от създателите на световна топографска карта на Марс. Тя бе направена от група учени от Северния илинойски университет и Института по проучване на Луната и планетите в Хюстън, Съединени американски щати, и оповестена в Journal of Geophysical Research – Planets.

 Мегаокеан е съществувал на Марс

Топографската карта е формирана въз основата на компютърен логаритъм за разбор на фотоси от повърхността на Марс. Установено е, че Марк има обширна мрежа от долини и канали на повърхността си, с доста по-големи размери от считаните до момента.

За пръв път системата от долини на Марс бе открита през 1970 г.

В момента учените спорят по отношение на две тези. Едни от тях поддържат тази, че система от долини и падини е резултат от приток на вода и превалявания на планетата. Версията на другите е, че тя се е формирала от ерозия, провокирана от изчерпването на подземните ресурси от вода.

Професор Уей Луо и Томас Степински, които са създателите на новата работа, допускат, че тяхното изобретение удостоверява първата догадка. И е доказателство за съществуването на мегаокеан в предишното на Марс.

Учените са съумели да открият пояс от канали, който опасва Марс към екватора и междинните южни географски ширини. Според специалистите съществуването на този пояс подсказва за значителни превалявания, които се насочвали на север, където се е намирал океанът, под формата на реки и ручеи.

" Нашите данни приказват, че в предишното на Марс са падали значителни дъждове. Те са се дължали на изпарението на водата от повърхността на обширния северен океан. Според нас той е заемал към една трета от повърхността на планетата ", споделя Луо.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР