Преди много години, един човек заяви, че познава тайната на

...
Преди много години, един човек заяви, че познава тайната на
Коментари Харесай

Как една студентка разгада тайната на биткойн

Преди доста години, един човек съобщи, че познава тайната на анонимната валута. Сатоши Накамото основава биткойн и афишира, че всеки участник може да бъде неизвестен. Това беше единственото, което множеството хора от тъмната мрежа и всеки различен противозаконен бизнес, чакаха с неспокойствие. Анонимността беше гаранция, че стотици милиони долари ще стартират да циркулира и да се употребяват като валута, която може да промени напълно образа на света. Искате или не, това са парите, които доста съществено дефинират статута ви и метода на живот, те въздействат на всичко, тъй като в този момент няма бизнес, който да бъде проследен толкоз елементарно.

Проблемът е, че през 2013 година стана ясно за мнозина, че обещанието за бистрота не е тъкмо такова. Каква е повода? С помощта на малко повече проучване и внимание от страна на експерти и властта, множеството хора откриха, че биткойн не е тъкмо неизвестен и всеки може да бъде открит. Необходими са няколко години и мистерията към половин милиард $ в биткойни стартира да разкрива своите секрети. Покрай нея излиза наяве, че има и доста сполучливи покупко-продажби с опиати, същото важи и за уеб сайтове с най-различно полово наличие, както и още доста други.

Биткой в действителност е бил недостижим, досега, в който един любопитен човек не взема решение да ревизира какво в действителност се случва. Сара Мейкледжон взема решение да следи най-различните придвижвания на биткойн и скоро да разгадае голямта тайнственост, а нейното любознание ще докара до най-големите арести в света.

Сара в никакъв случай не е желала да се занимава с биткойн, само че живее във време, в което даже „ Анонимните “ са на особена респект и мнозина желаят да им подражават.

В началото на огромният куест, Сара стартира да копае биткойни, споделя своята мощ и употребява компютрите на всички в университета в Сан Франциско. Помага на хора да обръщат долари в биткойни, употребява съвсем всяка една платформа. Печели, само че никой не подозира че е направила близо 344 преводи в границите на няколко седмици.

Проблемът е, че като добра счетоводителка, тя пази адресите на всички, на които е изпратила средства. Нейният списък води до струпване на статистическа информация, която разрешава допускане и схващане на придвижването на средствата.

Създателят на тази валута твърди, че всичко ще остане невидимо, само че има един проблем – Сара е подготвена да тества изказванието.

Университетът разполага с доста съществено сървърно помещение и откакто науката може да бъде всичко, Сара употребява събраната информация и взема решение да тества целия логаритъм на промишлеността. Нейната база данни ще включва всички 16 милиона преводи, които са се случили от основаването на валутата към 4 години по-рано.

Тъй като няма по какъв начин да следи всички, взема решение, че нейната база данни на преводи може да се наблюдава и да уточни къде отиват средствата, най-малко има някаква визия и образец за работа, който познава.

Как студентката има данните на всички преводи? Биткойн системата остава транспарантна за наблюдаване, само че не демонстрира имената на притежателите – тук приказваме единствено за сметки, които никой не познава.

С помощта на нейните преводи, тя съумява да маркира някои магазини и търговци, които одобряват този способ за разплащане. Майката на Сара е работила като прокурор и постоянно е следяла най-различни измами, за неволя на мнозина, тъкмо тя е обяснявала, че пътят на парите в никакъв случай не лъже. С този съвет ще открием, че Сара е направила точно това. Любопитството я предиздвикало да ревизира какъв брой индивида употребяват биткоин. Изненадата е, че тогава има повече от 12 милиона адреса, които употребяват валутата, а те генерират повече от 16 милиона преводи.

Тъй като мнозина основават голям брой портфейли и ги употребяват за разплащане или основаване на нови сметки, обслужващи разнообразни ползи, Сара взема решение да ревизира какво тъкмо се крие зад завесата. Оказва се, че в случай че някой има един адрес с монети, може да употребява всичките портфейли и всички сметки, с цел да заплати една сума, освен това с една трансакция. Представете си, че имате 10 сметки, няколко портфейла и ги командвате, с цел да изпратят средства до избран адрес. Като всичко се пресмята автоматизирано и напуща един портфейл, с цел да отиде до различен.

Системата работи по още един детайл, в случай че имате адрес с 10 биткойна и платите 6 биткойна, останалите 4 биткойна отиват на нов адрес. Тук идва казусът, информацията се записва и е извънредно елементарно да се следи този развой.

Ако единият адрес е употребен и продължава да съществува, а новият няма никакви следи и преводи, това значи, че някой е платил и има нова локация на своята валута. Това значи, че биткойните са на един човек. И по този начин, следвайки тази логичност, тя стартира да разплита дългата и забавна мрежа, като няма никаква информация за самите консуматори, а единствено за парите им.

За да е още по-лесно, взема решение да употребява познанията и просто да маркира потребителите, които употребяват нейните услуги и счетоводна активност, която разрешава пазаруване и пласиране на биткойни.

Нейните към 344 преводи са задоволителни, с цел да стартира, а по-късно, употребявайки методиката, открива, че голяма част от всички тагове в платформата, действително принадлежат на един човек. Следвайки тази логичност, стартира да ревизира и същите адреси и тяхната смяна, а най-после съумява да открие 300 хиляди адреса, принадлежащи на черния пазар. Това изобретение не може да докара до имена, а единствено до адреси. Още не знае, че посоката на изобретение е човек на име Dread Pirate Roberts.

Той се счита за един от най-крайните либертарианци, които имат доста по-различна визия за света. След това е почнала да търси и тези, които постоянно са обвързани с закононарушения. В нейното търсене попада на една единствена сметка, която съдържа 613 326 биткойна. Сумата е близо 7.5 милиона $ през 2012 година Осъзнавайки, че намира сметката, само че не и съдържателят, взема решение да ревизира къде отиват тези суми. Най-често се озовават в маркети, които разменят биткойн за действителна валута и от нейната академична позиция, тя няма какво повече да открие.

Оказва се, че някои от биткойните идват посредством кражба, изключително откакто в тъмната мрежа има задоволително конгреси, където хакери споделят по какъв начин са обирали сметки. След това попада и на незаконно онлайн казино, опериращо единствено с тази валута – повода е, че хазартът в някои щати на Северна Америка не е позволено.

Сара разгласява материал, с който демонстрира, че биткойн не е невредим, нещо още по-важно е, че в случай че някой чака да се размине с закононарушение, биткойн няма да реши проблемите. Поставяйки своята методика на разбор и проучване на портфейлите, Сара съумява да обърка проектите на редица тъмни фигури и през днешния ден е доста по-лесно да се открие решение за всички посочени дейности. Не е нужен хакер за разплитане на мистерията, а човек с малко повече любознание.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР