Преди милиони години нашите предци са имали опашки. Тогава защо

...
Преди милиони години нашите предци са имали опашки. Тогава защо
Коментари Харесай

Предците ни са имали опашки. А ние защо не?

Преди милиони години нашите предшественици са имали опашки. Тогава за какво ние нямаме?

Краткият отговор, несъмнено, е, че сме изгубили способността и потребността да отглеждаме опашки с помощта на еволюцията. По-дългото и по-точно пояснение е това, върху което учените работят, с цел да схванат, и в този момент може би най-сетне имаме отговор: генетична разновидност, написа Popular Mechanics.

В ново изследване откриватели от Ню Йорк са стигнали до извода, че разновидността се дължи на прибавянето на къс сегмент от ДНК - прочут като Alu-елемент - което е причина хората и маймуните да нямат опашки, само че маймуните имат. Всъщност въпросът за какво хората нямат опашки изтезава Бо Ся, студент по биология на стволовите кафези в Нюйоркския университет „ Гросман “, още от дете, споделя той пред New York Times.
 Тайните на ДНК: Наследство от предците, което не можем да променим Тайните на ДНК: Наследство от предците, което не можем да променим
Въпреки че учените към момента не могат да дадат явен отговор на въпроса, кое най-вече въздейства върху характера на хората, без значение дали ст...

В опит да откри някои отговори Ся учи развиването на ембрионите с необикновен фокус върху това кои гени са задействани и кои са изключени в разнообразни точки по време на растежа в утробата. Той също по този начин проучва развиването на опашката при други животни и съпоставя ДНК на безопашати маймуни с маймуни с опашки.

По-рано учените са разкрили над 30 гена, виновни за развиването на опашката при разнообразни животни - в това число котки Манкс, които нямат опашка заради генетична разновидност. Според Ся теоретизира същото се е случило и с нашите предшественици и в последна сметка - с нас.

След като съпоставя маймуните и маймуните, Ся направи вълнуващо изобретение: разновидност в гена TBXT е явна при хората, само че не се следи при маймуни. За да тестват теорията, че този ген е генетичният механизъм, виновен за загубата на опашка при хората, Ся и неговият екип модифицирали генетично ембриони на мишки, с цел да видят какво ще се случи.
 Предците ни имали доста повече ДНК от нас Предците ни имали доста повече ДНК от нас
Предците на индивида са имали доста повече ДНК. За два милиона години, минали след излизането от Африка, хората са изгубили към 27,96...

Те разкрили, че прибавянето на гена TBXT е довело до това, че някои мишки нямали опашки, до момента в който други са развили къси, тънки опашки.

Това предиздвикало Ся и сътрудниците му да предположат, че преди 20 милиона години инцидентна генна разновидност в маймуна е довела до такава степен тя да развие или къса опашка, или въобще да няма опашка. След това тази маймуна е предала разновидността на своето поколение и тя е траяла бързо да си проправя път, до момента в който доближи до нас.

Все отново остава въпросът за какво загубата на опашка е била от изгода за нашите предшественици. Дали им е пречела повече, в сравнение с да оказва помощ? Едно от обясненията е нараснал риск от развиване на недостатъци на невралната тръба, които биха могли да повлияят неподходящо на мозъка и гръбначния дирек и към момента са проблем по време на бременност, заради което Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите предлага на дамите в репродуктивна възраст да одобряват фолиева киселина – в нужната доза тя е способна да предотврати тяхното развиване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР