Преди милиарди години от сблъсък между Юпитер и друго небесно

...
Преди милиарди години от сблъсък между Юпитер и друго небесно
Коментари Харесай

Юпитер е родил втора планета-гигант в Слънчевата система

Преди милиарди години от конфликт сред Юпитер и друго небесно тяло се е появила гигантска газова планета в Слънчевата система, написа Астрофизикъл джърнъл, цитирайки канадско проучване.

Той е бил петият газов колос в Слънчевата система дружно с Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Още през 2011 година учени допускаха съществуването на сходна планета, само че не бяха на ясно по какъв начин се е случило това.

Разглеждали са се разнообразни теории, само че най-вероятно беше колосът да е изхвърлен от някоя от най-големите планети в нашата система – Юпитер или Сатурн.

Експерти от университета в Торонто обаче са разкрили неоспорими доказателства, че тъкмо Юпитер е родил петата планета колос.

Това е било допустимо единствено след конфликт сред Юпитер и различен небесен обект. След удара единият от обектите е бил интензивен до степен, че от него се откъсва второ тяло, привлечено от гравитационната мощност на Слънцето.

Според някои догатки газовите колоси са можели са изхвърлят и по-малки тела, които да обикалят към тяхната орбита, сходно на нашата Луна.

 Юпитер

За задачите на актуалното проучване експертите са създали компютърна симулация на актуалните траектории на юпитеровата луна Калисто и сатурновата луна Япет. Според учените бивш конфликт сред планети може значително да е нарушил истинските траектории на спътниците.

Компютърната симулация посочила на учените, че Юпитер е единствената планета в Слънчевата система, която е в положение да роди хипотетичната гигантска планета, тъй че да резервира личната си траектория.

Наскоро телескопът Хъбъл изпрати революционно 4К видео на гигантското леке на планетата, което съставлява вихър – 3 пъти по-голям от нашата планета.

Новите фрагменти на Юпитер са направени с Wide Field Planetary Camera 3, която бе инсталирана на телескопа при последната сервизна задача.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР