Преди месец правителството назначи Андрю Джош Маркъс, гражданин на САЩ,

...
Преди месец правителството назначи Андрю Джош Маркъс, гражданин на САЩ,
Коментари Харесай

Флорида - окъпания в слънце щат привлича все повече туристи

Преди месец държавното управление назначи Андрю Джош Маркъс, жител на Съединени американски щати, за почетен консул на България в щата Флорида със седалище в Маями. Андрю Джош Маркъс е практикуващ юрист с над 40 години професионален опит. Той е член на Американския институт по право и на Управителния съвет на Американската адвокатска гилдия.

Фло̀рида ( Florida) е щат в Съединени американски щати, по-голям от България във всяко отношение. Населението му е 20 984 400 индивида, а те живеят върху територия от 170 305 кв. км, от които 139 544 кв. км суша и 30 761 кв. км вода. Двете трети от жителите са бели американци, само че има и афроамериканци, американски индианци, азиатци, хавайци, кубинци, карибци и други. Това дава отражение и върху езиковото многообразие. Официалният език е британският, само че се приказват също испански и други езици. В религиозно отношение доминират протестантите, само че има римокатолици, баптисти, методисти, мюсюлмани и други.

По-голямата част от Флорида е ситуирана на едноименния полуостров сред Мексиканския залив, Атлантическия океан и протока Флорида. На север граничи с щатите Алабама и Джорджия. Наблизо са няколко Карибски страни, измежду които и Бахамските острови и Куба. В щата има 131 обществени летища и повече от 700 частни летища, писти, хеликоптерни площадки и вонноморски бази.

Флорида е един от най-големите щати на изток от река Мисисипии само Аляска и Мичиган са по огромни от нея по акватория.

Най-високата точка на Флорида е Бритън Хил - 105 м, в северната част на щата. Това е най-ниската точка от всички щати. Поради най-вече равнинния си темперамент, Флорида е едно от местата в света, най-застрашени от световното стопляне.

Най-голямото в щата и второто по величина сладководно езеро в континентална Америка е Окечоби в централната част на полуострова. Някога Флорида е била блатиста низина, обрасла с доста манго и населявана от алигатори. Ту са национални те паркове: Евърглейдс, Бискейн и Драй Торгугас.

Климатът в северната част на щата е субтропичен, а на юг - екваториален. Най-високата измерена температура е 43 °С (през 1931 г.), най-ниската е минус 19 °С (през 1899 г.) наоколо до Талахаси. Средната температура е към 32 °С. Понякога щатът е връхлитан от торнадо, само че най-опасно естествено злополучие са ураганите. Те носят вреди за милиарди долари, убиват хора, отнасят и трошат къщи.

На 3 март 1845 година Флорида става 27-я щат на Съединени американски щати . Населението нараства доста постепенно. Белите колонисти не престават да нахлуват в земите, населявани от индианските племена семинолите, и американското държавно управление е твърдо решено да направи старания за преместването на останалото семинолско население на Запад. Така поражда Третата семинолска война (1855-1858) и приключва с изселването на индианците.

В средата на ХХ век Флорида е най-слабо известна от южните щати.

В края на ХХ и началото на XXI век от ден на ден туристи стартират да демонстрират интерес към "окъпания в слънце щат ". Сега 40 млн. души годишно посещават Флорида, а доста американци се откриват тук след пенсионирането си. Щатът е доста известен измежду имигрантите от Латинска Америка и най-много Куба. Това изяснява извънредно високото ниво на демографския приръст във Флорида.

Столица на щата се назовава Талаха̀си (на англ. Tallahassee). Градът е с насаление от 188 107 поданици. Талахаси значи "стари полета " или "стар град " на индиански език. От Талахаси е рок групата "Крийд ", основата през 1995 година. Тя добива известност в края на 90-те години на предишния век и началото на 21 век. Три поредни албума получават платинен статут, като един от тях става диамантен, с продажби от над 28 млн. бройки в Съединени американски щати, и над 40 млн. албума по света. Така те стават деветите най-продавани музикални дейци от първото десетилетие на 21 век. Групата е една от предводителите на пост-грънджа от края на 90-те и началото на 21 век, както и един от съставите с максимален търговски триумф. Списание "Билборд " дефинира "Крийд " като 18-ия най-хубав състав/изпълнител на първото десетилетие на 21 век.

На 20 октомври 1984 година в Талахаси умира известният физик Пол Дирак , който е преподавал в държавния университет на Флорида в края на живота си. Погребан е в локалното гробище. Пол Ейдриън Морис Дирак ( Paul Adrien Maurice Dirac) е британски физик, Нобелов лауреат по физика за 1933 година, който за първи път теоретически обосновава съществуването на античастица, която има същата маса и спин като електрона, както и електрически заряд, еднакъв по безспорна стойност на този на електрона, само че с противоположен знак. Тази парченце е открита пробно няколко години по-късно и е наречена позитрон . Дирак е считан за един от създателите на квантовата механика. Наричан "най-чистата душа във физиката ", Дирак е затворен в себе си човек, който обича да работи самичък.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР